De Amerikaanse president Joe Biden bedankt rechter Stephen Breyers.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

VS-president Biden bevestigt belofte om zwarte vrouw  voor te dragen voor Hooggerechtshof: "Hoog tijd"

De Amerikaanse progressieve rechter van het Hooggerechtshof, Stephen Breyer, gaat met pensioen. Hij geeft daardoor de Amerikaanse president Joe Biden de kans om de eerste zwarte vrouw te benoemen als opperrechter. Biden had dat eerder beloofd en heeft die belofte intussen met nadruk herhaald.

De 83-jarige Amerikaanse opperrechter Stephen Breyer is momenteel de oudste rechter in het Hooggerechtshof. Hij werd in 1994 benoemd door de Democratische president Bill Clinton.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Breyer tijdens een plechtigheid in het Witte Huis bedankt voor zijn 28 jaar als rechter in het Hooggerechtshof. Hij noemde hem een "voorbeeldige openbare ambtenaar op een moment van grote verdeeldheid in ons land." 

Breyer zou wel aanblijven tot er een opvolger is aangewezen.

Verkiezingsbelofte Biden

Zijn pensionering geeft huidig president Joe Biden de gelegenheid om een rechter in het hoogste federale gerechtshof van de VS aan te duiden. Tijdens zijn verkiezingscampagne had Biden beloofd dat hij een zwarte vrouw als rechter in het Hooggerechtshof zou benoemen.

Dat heeft Biden daags na het nieuws dat Breyers met pensioen zou gaan met nadruk herhaald. Hij kondigde aan dat hij al kandidaturen aan het doornemen is. 

"Ik heb daarover nog geen enkele beslissing genomen", zei hij. "Behalve dit: de persoon die ik zal aanstellen zal iemand zijn met uitzonderlijke kwalificaties, karakter en integriteit. En die persoon zal de eerste zwarte vrouw ooit zijn om te worden voorgedragen voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Het is hoog tijd". Voor eind februari wil Biden zijn beslissing bekendmaken.

De vervanging van Beyer zou moeten gebeuren vóór de "midterms", de tussentijdse parlementsverkiezingen die in november dit jaar plaatsvinden, schrijft zender NBC. Als de Republikeinen bij die verkiezingen de controle over de Senaat heroveren, kan dat de aanduiding van een progressieve rechter bemoeilijken.

Het Witte Huis houdt zich voorlopig nog op de vlakte. "Of ze met pensioen gaan, en hoe ze dat aankondigen, is altijd de beslissing van de rechter van het Hooggerechtshof. Dat is ook vandaag het geval. We hebben geen aanvullende details of informatie", zo reageert Jen Psaki, woordvoerster van het Witte Huis, op Twitter.

De Amerikaanse opperrechters worden benoemd voor het leven, maar kunnen ervoor kiezen met pensioen te gaan of af te treden. De voordracht van een nieuwe rechter moet worden goedgekeurd door de Senaat. Zes van de negen leden van het Hooggerechtshof zijn momenteel van conservatieve signatuur.

Meest gelezen