Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Syrische Koerden herwinnen controle over gevangenis in Oost-Syrië: "Alle IS-rebellen hebben zich overgegeven"

In het noordoosten van Syrië zouden de Koerdische troepen een gevangenisopstand onder controle hebben. Volgens de Koerden hebben 500 leden van de terreurgroep IS zich overgegeven. De opstand was uitgebroken na een aanval van IS-terroristen. Het gaat om de grootste actie van IS sinds de val van het "kalifaat" enkele jaren geleden en 181 mensen zouden zijn gedood.

Vorige week had IS een grote aanval uitgevoerd op de gevangenis in de noordoostelijke stad al-Hasakeh. Meer dan honderd gewapende mannen vielen met bomauto's de gevangenis aan en verrasten de Koerdische bewakers. Sindsdien werd er hevig gevochten, maar de voorbije dagen werd er ook overlegd tussen de strijdende partijen.

Vandaag zeggen de Syrische Koerden dat ze de volledige controle over de gevangenis hebben herwonnen. De laatste IS-leden zouden zich overgegeven hebben. Bij de gevechten zouden 181 doden zijn gevallen, onder hen een vijftigtal Koerden. De meeste andere doden zouden IS-leden zijn, naast enkele burgers.

Op videobeelden van de Syrische Koerden is onder meer te zien hoe soldaten de gevangenis uitkammen

Videospeler inladen...

De gevangenis staat -net als het noordoosten van Syrië- onder controle van de "Syrische Democratische Strijdkrachten" of SDF. De kern daarvan wordt gevormd door de Syrische Koerden, maar er zijn ook Arabische en Assyrische strijders bij. 

In die gevangenis zitten 5.000 mensen. De meesten worden verdacht van steun aan de terreurgroep IS, anderen zijn gewone criminelen of mensen die weigerden om voor de SDF te gaan vechten. Onder hen zouden ook 850 kinderen en tieners zijn en er werd vooral voor hen gevreesd. 

Het ging om de grootste aanval van IS sinds de val van hun "kalifaat" in Syrië en Irak enkele jaren geleden. Bovendien vond die plaats nabij al-Hasakeh, dat zowat een bolwerk is van de Syrische Koerden en hun bondgenoten. Analisten vrezen voor een terugkeer van IS op het front.

Meest gelezen