Veel fijn stof in lucht in West-Vlaanderen

De normen voor fijn stof worden in heel ons land overschreden, maar vooral in West-Vlaanderen is het het ergst. Enkel aan zee is de luchtkwaliteit iets beter omdat er daar wat meer wind is. Op jaarbasis gezien is de concentratie aan fijn stof altijd wat hoger in de kustprovincie.

Fijn stof bestaat uit microscopisch kleine deeltjes in de lucht die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij: "De concentraties waren gisteren heel hoog en zijn ook vandaag nog erg hoog. We verwachten dat er in de late middag meer wind zal opkomen. Die voert verse lucht aan van over zee en daardoor zal die luchtvervuiling verdunnen. En dan zullen we zien dat de concentraties van fijn stof ook verminderen."

Geen hout stoken

De Vlaamse Milieumaatschappij roept op om even geen hout te stoken. Katrien Smet: "Het gebeurt minder en minder dat we fijn stofpieken hebben, maar op jaarbasis zien we dat er in West-Vlaanderen het meeste fijn stof hangt. Daarom vragen we om geen hout te branden in de kachel, omdat je daardoor nog meer fijn stof in de lucht brengt."

Meest gelezen