Schepen Dewandeleer bij het nieuwe stukje natuur
Radio 2

Zaventem breekt asfaltweg op en geeft acht are terug aan de natuur

De gemeente Zaventem heeft in Sterrebeek een stuk asfaltweg opgebroken en omgevormd tot landbouwgrond. De weg had geen enkele functie meer. De ingreep maakt deel uit van een overeenkomst met winkelketen Colruyt, die de uitbreiding van een parking moest compenseren. 

"Deze weg, de Oude Keulseweg, ligt er al erg lang. We weten zelfs niet wanneer hij is aangelegd", vertelt schepen van ruimtelijke ordening Bart Dewandeleer (CD&V). "Maar hij loopt dood op de E40 autosnelweg en had dus geen enkele functie meer. Hij was vooral populair bij sluikstorters", weet de schepen. 

Compensatie

"Toen de firma Colruyt in Nossegem haar warenhuis wilde uitbreiden, vroegen wij daarvoor een compensatie", legt Dewandeleer uit. "Maar zij konden die niet meteen geven. Uiteindelijk heeft Colruyt de gemeente een financiële compensatie uitbetaald. Met dat geld hebben we dan deze weg onthard."

(lees verder onder de foto)

Zo zag de Oude Keulsebaan er tot voor kort uit
Radio 2

Omgeploegd

"Dat is intussen al gebeurd, zodat we acht are terug kunnen geven aan de natuur", stelt de schepen. "We hebben de vrijgekomen oppervlakte aangeboden aan de landbouwer, die de akkers langs de weg al bewerkt. Alles is netjes opgeruimd en de grond is zelfs al omgeploegd. Je ziet er niets meer van", besluit Dewandeleer. Mogelijk volgen in Zaventem nog soortgelijke kleine ingrepen in het landschap.

Meest gelezen