Geen bloemen uit Nederland meer bij zegen van de paus met Pasen in Rome? Er wordt gewerkt aan een oplossing

Het is 35 jaar oude traditie: Nederlandse bloemen op het balkon van het Vaticaan als de paus met Pasen de zegen Urbi et Orbi uitspreekt voor de gelovigen die samengekomen zijn op het Sint-Pietersplein in Rome. Nu dreigt daar een einde aan te komen. De Nederlandse bloemist Paul Deckers maakte bekend dat hij stopt met het leveren van de bloemen aan het Vaticaan. Ondertussen wordt er gewerkt aan een oplossing om de traditie toch te redden.

Honderden kleurrijke bloemen uit Nederland, die staan te stralen op het Sint-Pietersplein in Rome tijdens de paaszegen van de paus: het is al een traditie sinds 1985. Het project werd oorspronkelijk begonnen door de gebroeders Van der Voort en is sinds 1988 een jaarlijkse bezigheid van bloemist Paul Deckers. Sinds 2015 is Deckers verantwoordelijk voor de hele organisatie en realisatie van de bloemenversiering.

Nu stopt hij er noodgedwongen mee. "Vroeger werd het initiatief gesponsord door de Nederlandse sierteeltsector, maar zij zijn daarmee gestopt in 2019 omdat het niet meer paste binnen hun marketingstrategie", vertelt Deckers aan onze redactie. "Ik heb dan nieuwe sponsoren gezocht, maar het is uiteindelijk niet doorgegaan in 2020 en 2021 door het coronavirus. Die sponsoren hebben nu ook afgehaakt."

Vrachtwagens vol bloemen

In al die jaren gingen er vrachtwagens vol gratis bloemen en planten richting het Vaticaan. Elk jaar ging het om zo'n 30 ton plantmateriaal: bolbloemen, losse bloemen, struiken en zelfs metershoge bomen. 

"Ik koos elk jaar een nieuwe hoofdbloem als 'eyecatcher'. Vervolgens maakten we een hele planning met een design en dat ging dan naar het Vaticaan om goed te laten keuren", legt Deckers uit.

Ze zeggen altijd 'als artiest moet je stoppen op een hoogtepunt', dat doe ik nu 

Vooral de editie van 2019, net voor de coronacrisis, zal Deckers bijblijven. "In 2016 ben ik met een nieuw team begonnen en tegen 2019 waren we volledig op elkaar ingespeeld. Ze zeggen altijd 'als artiest moet je stoppen op een hoogtepunt'. Dat was niet mijn bedoeling, maar ik doe het nu ook."

Dank voor de bloemen

"De realisatie van de jaarlijkse bloemversiering, samen met mijn fantastische team, alle betrokken partijen en kwekers, zie ik als een voorrecht en eer", laat Deckers nog weten in een persbericht. "Ik ben dankbaar dat wij jarenlang de mogelijkheid hebben gehad de Nederlandse bloemsierkunst en sierteelt op een internationaal platform te mogen presenteren." 

Die dankbaarheid kwam van twee kanten. Ook de paus sprak traditioneel zijn waardering voor de gratis bloemen uit. Dat deed hij tijdens het Urbi et Orbi, de zegening voor de stad Rome en de wereld. "Dank voor die bloemen", werd zo jarenlang een vaste uitspraak (al werd hij de laatste jaren niet meer gebruikt).

Bekijk hier beelden uit 2002 waarin paus Johannes Paulus II Nederland bedankt voor de bloemen:

Videospeler inladen...

Wordt traditie gered?

Hoewel Deckers ermee stopt, zal de traditie misschien toch nog gered worden. De Friezenkerk in Rome wil dat de Nederlandse bloemen bij de pauselijke zegen Urbi et Orbi blijven. De kerk is bereid het project een doorstart te geven. 

"De bloemengeste vanuit Nederland aan de paus in Rome en vanuit de Nederlandse kerkprovincie aan de Wereldkerk is te bijzonder om geen verdere voortgang te geven", laat rector Antoine Bodar weten aan NOS. De Friezenkerk is in overleg met Nederlandse betrokkenen die willen inspringen. "De verwachting is dat daarom ook dit jaar met Pasen het Sint Pietersplein versierd zal zijn met bloemen uit Nederland."

Meest gelezen