Boomstamgraf uit 9e eeuw opgesteld in kerk Munsterbilzen: "Zeldzaam exemplaar uit Karolingische tijd"

In de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk in Munsterbilzen heeft een boomstamgraf uit de 9e eeuw een ereplaats gekregen. In 2006 werden er bij wegenwerken 9 boomstamgraven gevonden uit de 8e tot 10e eeuw en het best bewaarde graf krijgt nu een plaats in de kerk. "Het gaat om een zeer zeldzaam exemplaar uit de Karolingische periode, uniek in Limburg", klinkt het. 

"In 2006 al zijn ze vlak bij de kerk gestart met wegenwerken en daar kwamen toen ineens enkele graven tevoorschijn", vertelt schepen van Archeologie Maike Meijers (Trots op Bilzen). "Het ging om oude graven van meer dan 10 eeuwen geleden. We hebben daar het best bewaarde graf  uitgekozen en dat laten conserveren, wat maar liefst 2 jaar duurde." In het graf zaten nog verschillende zaadjes en zwammen die verwijderd moesten worden. 

Door uit te groeien tot een museumkerk, kunnen we een goede combinatie maken tussen geloof en geschiedenis.

Jean-Marie Withofs, kerkraad Bilzen

Er is niet veel geweten over de persoon die in het boomstamgraf ligt. "We hebben de persoon de naam Karel gegeven, een verwijzing naar de Karolingische periode, maar eigenlijk kan het evengoed een Karelin zijn want van het geslacht zijn we niet zeker", lacht Meijers. Wel is zeker dat de persoon zo'n 1,80 meter groot was. "De persoon is in zijn of haar tijd begraven op een kerkhof naast de kerk, dus het gaat zeker niet om een rijk persoon, maar we vermoeden dat het zeker iemand vroom was." 

Trots op het verleden

Ondertussen ligt het boomstamgraf veilig in een kist met een conserveringsinstallatie en krijgt het een vaste plaats in de Hemelvaartkerk in Munsterbilzen. "Wij zijn heel blij dat een belangrijk stuk dat bij de kerk hoort, nu ook hier tentoongesteld kan worden, samen met de overige historische verzamelstukken", benadrukt Jean-Marie Withofs van de kerkraad. "We moeten nadenken over de toekomst van het kerkplan en door te groeien tot een museumkerk, kunnen we een goede combinatie  maken tussen geloof en geschiedenis."

Radio 2

"We zijn bezig met een rondleidingsproject en het nieuwe graf gaat ongetwijfeld een blikvanger worden", aldus Withofs. "We verwachten hier geen massatoerisme, maar voor de geïnteresseerden en vooral voor de Bilzenaren die meer willen weten over hun geschiedenis, vormt dit zeker een meerwaarde", aldus schepen van Toerisme Bruno Steegen. "

Meest gelezen