Videospeler inladen...

To booster or not to booster voor 12- tot 17-jarigen? Vaccinoloog Pierre Van Damme beantwoordt 4 vragen uit onze mailbox

De boosterprik voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar is een moeilijke bevalling. Er is op Europees niveau nog geen goedkeuring om daaraan te beginnen. Veel jongeren én hun ouders willen antwoorden. Vaccinoloog Pierre Van Damme beantwoordt 4 vragen in "Laat".

Eerst en vooral: wie beslist er of een booster kan voor jongeren?

Het is het EMA - het Europees Geneesmiddelenbureau - dat normaal de goedkeuring geeft om een bepaald vaccin of medicijn toe te dienen. Daarna zijn de lidstaten zélf aan zet en kunnen ze zelf bepalen wat ze al dan niet doen. In ons land zijn het uiteindelijk de ministers van Volksgezondheid die samen de knoop doorhakken, al doen ze dat altijd na een advies van de Hoge Gezondheidsraad in ons land, een orgaan met verschillende experten in. 

Alleen blijft het wachten op het EMA, dat maar niet met een beslissing komt. Verschillende landen in de Europese Unie hebben daarom zélf beslist om jongeren te gaan boosteren. In ons land verwachten de ministers van Volksgezondheid vanavond of morgen een advies van de Hoge Gezondheidsraad. Of ze dan ook zélf zullen beslissen - zonder toestemming van het EMA - is niet duidelijk.

1. Sien: "Wanneer komt er meer duidelijkheid over de booster?"

Videospeler inladen...

Heel wat jongeren zitten te wachten op een booster, onder meer omdat ze anders in sommige vakantielanden - zoals Oostenrijk en Italië - niet binnen kunnen. Vervelend met de krokusvakantie voor de deur. 

"Oostenrijk heeft de regels aangepast, wie minder dan 18 jaar is krijgt een maand meer", stelt vaccinoloog Pierre Van Damme haar gerust. "Dat wil zeggen dat haar laatste vaccinatie 7 maanden geleden gezet mag zijn om die skistage te kunnen doen. Dat was tot gisteren 6 maanden."

Voor sommigen zal dat maandje extra niet genoeg zijn. Die kunnen nog hopen op de beslissing van de ministers die binnenkort zou kunnen vallen. Welke richting die beslissing uitgaat, weet Van Damme niet.

Bekijk hier het antwoord op de vraag van Sien:

Videospeler inladen...

2. Lisa: "Hebben 12- tot 17-jarigen baat bij een boosterprik?"

"We zien bij die jongere leeftijdsgroep tussen 12 en 17, na de basisvaccinatie die ze gekregen hebben, de werkzaamheid afnemen. Dat is exact hetzelfde patroon als bij volwassenen", zegt Van Damme. 

Dat beamen ook de besmettingscijfers tussen eind oktober en begin november. "Je ziet dat er dan heel veel circulatie is bij de heel jonge kinderen, omdat die toen nog niet gevaccineerd werden. Er is daarnaast heel weinig circulatie bij de 12- tot 17-jarigen, omdat er toen een vaccinatiegraad was van meer dan 80 procent. De booster zou de circulatie van omikron onder controle krijgen."

Bekijk hier het antwoord op de vraag van Lisa:

Videospeler inladen...

3. Stephan : "Waarom moeten we er in Europa zo lang op wachten?"

"Het dossier is eerder ingediend in de Verenigde Staten. Bij ons is dat later ingediend bij het Europees Geneesmiddelenagentschap. Momenteel stellen ze vragen aan het bedrijf, dat is een hele procedure."

"In theorie kan een land ook zelf beslissen: Duitsland en Oostenrijk doen dat, bijvoorbeeld. België kan dat in theorie ook doen, maar natuurlijk doe je dat ook liefst met de steun van de Hoge Gezondheidsraad. Dat is waar we nu op aan het wachten zijn."

Bekijk hier het antwoord op de vraag van Stephan:

Videospeler inladen...

4. Patsy: "Is er een vierde prik voor de brede bevolking nodig voor de zomer?"

Videospeler inladen...

"Daar is zeker momenteel geen sprake van. Enkel Israël is daar nu mee bezig. Andere landen doen dat niet om verschillende redenen: de booster heeft al een ongelooflijk effect op de hospitalisaties en de opnames op intensieve zorg. Daar mikken wij vooral op."

Wat gaat er gebeuren in de zomer met de verschillende regelgevingen in de verschillende landen? "Het zou toch wel zinvol zijn dat Europa een gemeenschappelijk standpunt inneemt", besluit vaccinoloog Pierre Van Damme. "Tenslotte zitten we allemaal in hetzelfde bad en het zou toch beter zijn als we dat op Europees niveau regelen."

Bekijk hier het antwoord op de vraag van Patsy:

Videospeler inladen...

Meest gelezen