Copyright Leen De Smedt

Dan toch een minicarnaval in Aalst? Jeugdcafé wil klein carnavalsfeest organiseren: "Iedereen mag verkleed afkomen"

Jeugdcafé Cosa Nostra in Aalst gaat tijdens de carnavalsdagen een soort minicarnaval organiseren. Feestvierders die hun geliefde carnaval geannuleerd zagen, kunnen dan verkleed en zittend iets drinken. Een beetje carnaval in mineur, maar volgens de uitbater kan dit voor de carnavalisten een opsteker zijn: "Tradities zijn belangrijk."

Uitbater van het café Cosa Nostra, Bram Schockaert, nodigt de carnavalisten uit via een Facebookpagina om bij hem carnaval te vieren, op de dagen dat het carnaval normaal gezien had plaatsgevonden, van 27 februari tot en met 1 maart. "Het is belangrijk om tradities te houden en te bewaren. Zeker in Aalst", zegt hij. "Ik amuseer mij ook ieder jaar tijdens carnaval dus wij gaan de deuren van ons café open doen. Iedereen mag verkleed afkomen."

Iedereen mag verkleed afkomen
Uitbater jeugdcafé Bram Schockaert

Hij hoopt dat andere cafés zijn voorbeeld volgen. "Zo kunnen we hopelijk een soort minicarnaval creëeren zodat de Aalstenaar tijdens de drei zotte daugen kan buitenkomen." Hij beseft wel dat het niet eenvoudig zal zijn om iedereen in toom te houden. "Maar als we in overleg kunnen gaan met de stadsdiensten en met de veiligheidsdiensten moet het toch mogelijk zijn om alles veilig te laten doorgaan."

Security

Schockaert zegt dat hij niks verkeerd doet met het initiatief. Hij gaat de regels volgen die opgelegd zijn door de regering. Er zullen bijvoorbeeld niet meer mensen toegelaten worden dan het aantal stoelen die aanwezig zijn in het café, zegt hij: "We zullen al eens iemand aan de deur moeten zetten. Misschien moet er security zijn want ik denk dat het kan dat er een grote opkomst zal zijn."

Voor een mini of een halve carnaval ga ik niks doen denk ik
Sven Uyttersprot, uitbater croquebar in Aalst

Sven Uyttersprot heeft een croquebar in Aalst. Hij is nog niet zeker wat hij gaat doen tijdens de carnavalsdagen, maar hij denkt zijn zaak gewoon open te houden zoals anders: "Ik denk niet dat ik mij specifiek ga richten naar de carnavalisten. Alles is juist vernieuwd. Voor een mini of een halve carnaval ga ik niks doen."

Aanmanen om mondmaskers aan te houden

Hij ziet niet goed in hoe hij alles in goede banen zou moeten leiden. "Dan moet er security komen, moet ik iedereen scannen en aanmanen om hun mondmasker aan te houden. Dat gaat hier meer geregel zijn dan iets anders", zegt Uyttersprot. "Op dit moment is het wat koffiedik kijken. Het hangt ervan af hoe de coronabarometer zal zijn, hoe de mentaliteit van de carnavalisten zal zijn en van de richtlijnen van de burgemeester."

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) reageert dat er nog geen beslissing werd genomen over het initiatief. Maar dat er nog een overleg komt met de plaatselijke horeca, en dat die zich gaan moeten houden aan de dan geldende regels, is wél zeker: "Een verkleedverbod komt er niet en de cafés mogen ook open blijven. Maar pompiers of elektronisch versterkte muziek en dergelijke op de Grote Markt zullen niet toegelaten worden." De spreekwoordelijke knoop wordt midden februari doorgehakt.

Meest gelezen