Radio 2

CAW Limburg is op zoek naar een deradicaliseringsconsulent: “Dat is in het belang van iedereen”

Het CAW Limburg is samen met de Vlaamse overheid op zoek naar een deradicaliseringsconsulent. Die moet extremisten begeleiden in de gevangenissen in heel Vlaanderen en Brussel. Op dit moment zijn al drie consulenten aan de slag, maar hun team wordt uitgebreid.

Sinds 2017 is het CAW al bezig met het begeleiden van geradicaliseerden in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen. “We hebben al zo’n 100 mensen begeleid en van 50 daarvan is het dossier afgerond”, vertelt Linsy Timmermans van CAW Limburg. 

Door de begeleiding kunnen mensen die veroordeeld zijn voor feiten die te maken hebben met extremisme, re-integreren in de maatschappij als ze vrijkomen. 

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V): “Wanneer de gevangenen hun straf hebben uitgezeten komen zij opnieuw in de samenleving. En dan moet je dat op een goede manier voorbereiden. In 85% van de gevallen is er een psychische stoornis, en dat moeten we aanpakken. Dat is in het belang van iedereen.”

De sociale omgeving worden er ook bij gehaald, zoals de ouders en de vrienden

Lindsy Timmermans, CAW Limburg

Voor de begeleiding wordt ook de omgeving van de geradicaliseerden erbij gehaald. “We zetten in op een positieve identiteitsopbouw”, zegt Timmermans. “Ook willen we het positieve netwerk leren kennen dat we kunnen betrekken, zodat we de persoon opnieuw in de maatschappij aansluiting kunnen doen vinden. De sociale omgeving worden ook erbij gehaald, zoals de ouders en de vrienden van de persoon in kwestie.”

Afdeling gevangenis Hasselt

De gevangenis van Hasselt heeft een speciale afdeling voor geradicaliseerden. De meeste gedetineerden die daarin zaten, zijn intussen wel doorgestroomd naar andere afdelingen. Twee daarvan zijn al uit de gevangenis met een enkelband. Een zeer kleine minderheid blijkt niet vatbaar voor begeleiding. Zij verblijven momenteel in andere gevangenissen.

Meest gelezen