Animagroup

Defensie springt bij in woonzorgcentrum in Zemst omdat te veel personeel uitvalt door corona

Vier personeelsleden van Defensie gaan de komende dagen aan de slag in woonzorgcentrum Zonnesteen in Zemst. Ze moeten er de taken van personeel overnemen, dat door corona ziek of afwezig is. Het aantal besmettingen bij personeel én bewoners is de jongste dagen flink toegenomen. 

"Het aantal besmettingen met de omikronvariant is recent inderdaad enorm gestegen", vertelt directeur Danny Coremans van het woonzorgcentrum. "We zien een toename van de besmettingen bij het personeel met ongeveer acht afwezigen als gevolg en bij de bewoners, binnen een van de afdelingen. Daar zijn nu al 18 mensen besmet. Gelukkig blijven zware ziektesymptomen achterwege."  

Logistieke hulp

Maar de uitval van het personeel brengt wel de vlotte werking in het gedrang. "Ik heb links en rechts gepolst naar versterking. Via de burgemeester en de provincie zijn we dan bij Defensie terechtgekomen", legt Coremans uit. "We hebben vier mensen gevraagd voor de ochtend- en avonddienst. Zij zullen zich bezighouden met logistieke hulp zoals het opmaken van de bedden, eten opdienen en afruimen, de afwas, de transfer van bewoners en dergelijke. Zo kan ons zorgteam zich concentreren op zijn kerntaken." 

Lees verder onder de foto. 

Directeur Danny Coremans
Radio 2

Eerste keer

De vier personeelsleden van Defensie gaan naar verwachting zaterdag aan de slag. "We zien ze graag komen", lacht directeur Coremans. "Het is de allereerste keer dat we deze hulp moeten inroepen. Normaal lukt het ons wel met interimkrachten, of met mensen van het wit-gele kruis of met zelfstandige verplegers. Maar dat was deze keer niet het geval. Onze eerste zorg is dat de bewoners zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de situatie", verzekert de directeur nog. 

Alarmfase

Zemst bevindt zich op dit moment in alarmfase wat betreft het aantal besmettingen. "De enige optie nu is op de tanden bijten", voegt burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA) nog toe. "Organisatoren van activiteiten raden we aan om ofwel uit te stellen of indien mogelijk te digitaliseren. En nog een oproep aan al onze inwoners: blijf voorzichtig!"

Meest gelezen