Denemarken trekt soldaten terug uit Mali na ultimatum Malinese junta

Denemarken trekt zijn soldaten terug uit het West-Afrikaanse land Mali. De regering van Mali, die aan de macht kwam met een staatsgreep, liet weten dat ze niet welkom zijn en gaf hen tot eind deze week om te vertrekken.  Denemarken doet dus niet meer mee met de Europese operatie Takuba, die de terreurgroepen in Mali moet helpen bestrijden. Ook België is van plan om aan die operatie deel te nemen.

De militaire operatie Takuba is een nieuwe internationale troepenmacht die in Mali moet strijden tegen jihadistische terreurgroepen. Die troepenmacht wordt samengesteld uit soldaten van verschillende Europese landen en staat onder leiding van Frankrijk. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Denemarken heeft vorige week een honderdtal militairen naar Mali gestuurd, om deel te nemen aan Takuba. Maar de Malinese junta (die aan de macht kwam met een staatsgreep) liet de Deense regering weten dat de soldaten tegen het einde van deze week het land moeten verlaten. 

Volgens de Malinese generaals was daar geen akkoord over tussen het huidige Malinese regime en de Deense regering. Die had wel een akkoord met de vorige, omvergeworpen regering. Maar dat telt dus niet meer, zegt de militaire junta in Mali.

Doen de Belgen nog mee aan Takuba?

De kwestie doet vragen rijzen over de toekomst van Taskforce Takuba. Eerder lieten de Zweden al weten dat ze hun deelname niet zullen verlengen.

Ook België engageerde zich eind vorig jaar om in mei 165 soldaten (voornamelijk Special Forces) naar Mali te sturen, en tot 255 tegen het einde van dit jaar.

Maar verschillende regeringspartijen twijfelen of die missie nog wel kan doorgaan. Het militaire regime in Mali is niet van plan om snel verkiezingen te organiseren en de Europese Unie bereidt op dit moment sancties voor tegen Mali. 

Rusland

Bovendien laat de Malinese junta zich sinds kort bijstaan door Russische huurlingen van de Wagner Group. Er wordt verondersteld dat Rusland op die manier invloed probeert te verwerven in Mali. Ook dat is voor de Europese landen een brug te ver, want de Wagner Group staat bekend voor ernstige mensenrechtenschendingen.  

Een eventuele oorlog in Oekraïne is een extra reden om alsnog geen militairen naar Mali te sturen. Wellicht volgende maand moet de regering definitief beslissen.

De Malinese militaire junta-leider: generaal Assimi Goïta
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Terreur

In Mali zelf groeit intussen de tegenstand tegen de Franse aanwezigheid. Zij hebben meer dan 5.000 soldaten op het terrein. Dat is de grootste buitenlandse troepenmacht in Mali. De anti-Franse sfeer zou zich ook tegen andere Europese troepen kunnen richten.

In Mali zijn naast de operatie Takuba ook nog andere strijdmachten actief: ondermeer de VN-vredesmissie MINUSMA, de troepenmacht van de vijf Sahellanden en  een Europese trainingsmissie.

Die zijn daar ontplooid na 2012, toen een deel van Mali werd veroverd door jihadistische terreurgroepen. Intussen is de oorlog in Mali al bijna tien jaar bezig, en is de terreur alleen maar toegenomen. Er vielen al duizenden doden. De terreurgroepen, die banden hebben met IS (Islamitische Staat) en Al Qaeda, zijn intussen ook actief in de buurlanden Burkina Faso en Niger.

AFP or licensors

Meest gelezen