Videospeler inladen...

Dit is het vernieuwde en veiligere Belgische paspoort: ontdek 7 verschillen (en de raket van Kuifje)

Het internationale Belgische paspoort zit in een nieuw jasje. Zowel het design als de beveiliging kregen een stevige upgrade. De foto's van de stadhuizen van de Belgische provinciehoofdsteden hebben plaatsgemaakt voor 16 striphelden van Belgische bodem. Ontdek de nieuwigheden en hoe het nieuwe paspoort extra beveiligd is.

Met de gewone Belgische identiteitskaart kan je reizen naar zo'n 50 landen en dat zijn niet alleen Europese landen. Zo ben je met je identiteitskaart ook welkom in pakweg Turkije en Egypte. Wie naar een land wil reizen dat de Belgische identiteitskaart niet erkent, heeft een internationaal Belgisch paspoort nodig. Dat paspoort is nu vernieuwd.

Heel wat vernieuwingen bevinden zich onder de motorkap, maar wat iedereen zal opvallen, is het nieuwe design. Het gaat nog altijd om een bordeauxrood boekje, maar aan de binnenkant hebben de foto's van stadhuizen van Belgische provinciehoofdsteden plaatsgemaakt voor 16 Belgische striphelden. Dé blikvanger is de bekende raket uit het Kuifje-album "Mannen op de maan". De raket prijkt op de eerste pagina van het paspoort.

Het paspoort is ook wat dikker geworden. Een gewoon internationaal paspoort zal uit 36 pagina's bestaan (nu nog 34). Wie vaak reist, kan een paspoort aanvragen met 66 pagina's.

Naast het design zijn er natuurlijk nog heel wat nieuwe beveiligingen ingebouwd, om te voorkomen dat een paspoort makkelijk kan worden nagemaakt. In totaal zijn er 48 veiligheidselementen in de nieuwe versie verwerkt.

Wat verandert niet?
 
  • Een paspoort is nog steeds 7 jaar geldig
  • Kostprijs paspoort: 65 euro*
  • Kostprijs paspoort dringend (volgende werkdag): 240 euro
  • Kostprijs paspoort heel dringend (binnen 4 uur en 30 minuten): 300 euro (of 350 euro bij Buitenlandse Zaken)
*Deze prijzen zijn de basistarieven die Buitenlandse Zaken aanrekent. Gemeenten kunnen de prijs nog vermeerderen met een gemeentebelasting, maar dat is in elke gemeente anders.

Meest gelezen