Foto ILVO, cichoriumplanten die de basiswortels vormen om witloof te kweken

Gentse onderzoekers vinden het gen dat witloof bitter maakt en ze kunnen het ook uitschakelen

Onderzoekers zijn er in Gent in geslaagd om witloof en cichorei te telen die nauwelijks nog bittere stoffen bevat. Dat deden ze door in het DNA een specifiek gen aan te passen, dat het witloof bitter maakt. Minder bitter witloof valt bij jonge consumenten meer in de smaak. De ontdekking betekent niet dat het minder bittere witloof al snel op de markt komt. 

Charlotte De Bruyn deed het onderzoek naar het witloof voor haar doctoraat aan de UGent. Ze werkte ervoor samen met het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek). 

Aan Radio2 Oost-Vlaanderen legt ze enthousiast uit dat ze het gen heeft gevonden dat verantwoordelijk is voor de stof die witloof bitter maakt. "Met de CRISPR/Cas9-technologie  worden veranderingen aangebracht in dat gen,  tot het uitgeschakeld wordt en het witloof dus niet meer zo bitter maakt. De genen zijn dan wel nog aanwezig in de planten maar werken niet meer." 

Jongeren vinden dat niet lekker, de iets oudere generatie dan weer wel.
Charlotte De Bruyn, onderzoekster aan Ugent/VIB en ILVO

De bittere smaak maakt witloof voor velen juist lekker. Volgens De Bruyn heeft de smaak met leeftijd te maken. "Ouderen lusten dat bittere wel, maar jongeren vinden het niet lekker. Ikzelf vind het ook niet lekker, dus ja mijn onderzoek is puur eigenbelang", lacht ze. Het onderzoek heeft tot doel om het witloof populairder te maken bij jongeren en dus moet de bitterheid verminderen. 

Nog niet in de groentewinkel

Wie popelt om het witloof te proeven, zal nog enkele jaren geduld moeten hebben. "Het gaat om DNA-wijzigingen", legt Charlotte uit. "Dat is genetische manipulatie en daarin speelt de strenge Europese wetgeving een belangrijke  rol." Dergelijk witloof telen en verkopen mag nu bij ons nog niet, maar het zou er wel kunnen komen. 

Ontdekking ook belangrijk voor andere groenten

Dit onderzoekt schept ook mogelijkheden om spruitjes en andijvie minder bitter te krijgen. Ook voor de cichoreiteelt is de ontdekking interessant, weet het ILVO. "Cichorei wordt verwerkt tot inuline – een gezonde oplosbare prebiotische voedingsvezel – voor de voedingsindustrie. Ook die industrie is geïnteresseerd in minder bittere grondstoffen. Bitterstofvrije cichoreiwortels  zouden direct na drogen en malen kunnen verwerkt worden tot een vezelrijke bloem, zonder de inuline eerst te extraheren." 

kasto80

Meest gelezen