Copyright Wytynck

Broers uit Sleidinge oogsten eind januari succesvol bloemkolen, en dat komt door de klimaatopwarming

De broers Wytynck uit Sleidinge, bij Evergem, hebben een familiebedrijf in de groenten -en fruitteelt en kunnen voor het eerst nog eind januari bloemkolen oogsten. Normaliter is het einde van het oogsten van de koolgroente eind november, of in het beste geval midden december. Maar de oogstperiode verschuift door het klimaat, zegt een van de broers Piet Wytynck.

Piet en Johan Wytynck zijn twee broers uit Sleidinge die al heel lang samen groenten en fruit telen in het familiebedrijf in Evergem. Ze zijn zelfs al 50 jaar bezig met het telen van bloemkolen. De broers merken dat de klimaatverandering gevolgen heeft voor de teelt van de groenten. Specifiek voor de bloemkolen is dat een positief gegeven: zij kunnen nu nog hun laatste bloemkolen oogsten, véél later dan normaal.

Uitzonderlijk

Piet Wytynck legt uit hoe uitzonderlijk dit is: "Wij zijn geboren in de bloemkool", zegt hij. "Mijn grootvader en mijn vader waren in de jaren '40 tot '60 ook tuinder van beroep. Die teelden ook onder andere prei, bloemkool, broccoli en aardappelen. Maar wat we nu zien, is toch wel uitzonderlijk", vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Wat we nu zien, is toch wel uitzonderlijk
Piet Wytynck

Ieder jaar schuift het oogstseizoen op, zegt Piet: "20 à 30 jaar geleden bestond zoiets niet. Normaal gezien was er altijd half december, en zeker begin januari, een vorstperiode van -5 naar -10 graden. Bloemkool kan maar een vorsttemperatuur verdragen van 2 à 3 graden. Nu zien we dat die ieder jaar altijd maar opschuift."

Van even goede kwaliteit

De broers hadden toevallig in augustus een partij bloemkolen 8 dagen te laat geplant. Het was maar proberen want ze dachten dat die toch niet meer gingen groeien. Maar niks blijkt minder waar te zijn. "Het is een redelijk nat en vrij koel najaar geweest", zegt Piet, "en toen het Nieuwjaar was dachten we nog dat die partij ging doodvriezen in januari. Tot onze grote verbazing zijn daar nog 30 mooie bloemkolen van een even goede kwaliteit als de andere uitgekomen."

De bloemkoolteelt houdt altijd stand en de groente wordt in onze streek 'de winterparel' genoemd

Piet Wytynck

De klimaatverandering is dus voor de bloemkoolteelt een onverwachte meevaller, maar dat geldt niet voor alle groenten, zegt Piet: "De prei vraagt een beetje vorst, daar is er nu minder van." De man eet zelf ook regelmatig bloemkool, en het liefste in de witte saus: "Ik denk dat er zeker 1 keer in de week bloemkool op het menu staat. Maar ze mogen mij dat 4 keer per week geven. Ik eet het doodgraag: het is een gezonde groente en in onze streek noemen ze dit de 'winterparel'. Het is een teelt die altijd stand houdt", zegt hij nog.

Meest gelezen