De afgezette president van Burkina Faso Roch Kaboré
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

President van Burkina Faso die begin deze week is afgezet "stelt het goed"

De afzette president van Burkina Faso, Roch Kaboré, "stelt het goed", dat heeft een hooggeplaatste bron binnen zijn partij gemeld. Kaboré werd onder huisarrest geplaatst in een presidentiële villa. Begin deze week werd hij afgezet door muitende militairen.

“Meneer Kaboré wordt vastgehouden in een presidentiële villa onder huisarrest, hij is fysiek gezond en heeft een arts tot zijn beschikking”, dat zei een hooggeplaatst lid van zijn partij.

Begin deze week werd de president van Burkina Faso afgezet door muitende militairen, hij werd gearresteerd na hevige vuurgevechten aan het presidentiële paleis in de hoofdstad Ouagadougou. Er was enige tijd onduidelijkheid over het lot van de president. Ook was het niet duidelijk wie de macht in handen had.

Er dook tegenstrijdige informatie op. Zo ontkende de regering eerst dat er sprake was van een staatsgreep. Maandag kondigden muitende militairen officieel de overname van de macht aan. Volgens de militairen waren president Kaboré en de regering niet in staat om de "uitdagingen van het land aan te pakken". Er zou een militair bestuur worden ingesteld "dat alle geledingen van het leger vertegenwoordigt" en geleid zou worden door luitenant-kolonel Paul-Henri Sandoago Damiba.

Mensen trekken de straat op om staatsgreep te vieren
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Kaboré kreeg veiligheid niet onder controle

Na de aankondiging van de militairen trokken honderden mensen de straat op om de coup te vieren. Er heerste onvrede in het land over onder andere het aanhoudend geweld tegen burgers en militairen door terroristische militanten gelinkt aan IS en Al Qaeda. Kaboré kreeg de veiligheid maar niet onder controle, ondanks zijn verkiezingsbelofte om van de strijd tegen het jihadisme een prioriteit te maken.

De internationale gemeenschap heeft de militaire staatsgreep sterk veroordeeld. Ecowas, de West-Afrikaanse Economische Unie, komt morgen samen op een buitengewone virtuele top om de situatie in Burkina Faso te bespreken. Ze bekijken mogelijk welke sancties ze tegen het leger kunnen nemen.

De hoop van de mensen is gericht op luitenant-kolonel Paul-Henri Sandoago Damiba, leider van het nieuwe militaire bestuur.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen