Kelders van handelsstraten Lanaken onder water door groot lek: “Water spoot langs alle kanten door de muren”

Een groot waterlek heeft verschillende kelders in de Winkel- en Stationstraat in Lanaken doen onderlopen in de nacht van woensdag op donderdag. Het lek, dat rond de middag door medewerkers van de Watergroep werd gevonden, bevindt zich zowat anderhalve meter diep ter hoogte van Art Brut, een tattoo- en piercingstudio. “Het water spoot langs alle kanten door de muren in de kelder”, klinkt het.

De Watergroep kreeg in de nacht van woensdag op donderdag een melding van een groot waterlek in het handelscentrum van Lanaken. Volgens burgemeester Marino Keulen (Open VLD) werd het lek rond de middag gevonden, en wordt het in de loop van de namiddag hersteld. “We wisten dat het lek zich in in de Winkelstraat bevond”, vertelt de burgemeester. “De Watergroep heeft het euvel met man en macht proberen traceren. Rond de middag is dat eindelijk gelukt.”

Keulen zegt dat het water via de rioleringsbuizen en de grond in de Stationsstraat terecht is gekomen. “Verschillende kelders van handelaars zijn ondergelopen waardoor opslaggoederen en verwarmingsketels zijn beschadigd. Wat de oorzaak is van het lek blijft voorlopig een vraagstuk. In het getroffen winkelgebied wonen ook veel mensen die nu ongemak ondervinden. Bepaalde stukken van het centrum zullen de komende dagen nog moeilijk bereikbaar zijn.”

Recente verbouwingen

Fleur de Vries van tattoo- en piercingstudio Art Brut had net haar hele zaak in de Winkelstraat verbouwd. “Het lek bevindt zich blijkbaar pal voor onze deur, daar ligt nu een gat van anderhalve meter diep! Ik was verrast toen ik vanochtend de politielinten aantrof, want ik was nog niet op de hoogte. Toen ik mijn zaak betrad hoorde ik het geluid van lopend water. Eens in de kelder merkte ik dat het water langs alle kanten door de muren spoot. De schade bevindt zich dus vooral beneden, een plek waar ik tattoomateriaal, administratie en schilderijen bewaar. Het is heel erg jammer, maar ik ben blij dat de zaak zelf gespaard is gebleven. Al mijn klanten voor vandaag zijn afgezegd, ik heb mijn handen meer dan vol met opruimen.”

Vandaag begrijp ik meer dan ooit wat de mensen in Wallonië hebben meegemaakt.
Gemma Hos, zaakvoerster Salut

In boetiek Salut in de Stationsstraat is de schade niet te overzien. “Toen ik hier vannacht aankwam leek het alsof er een rivier door mijn zaak stroomde”, zegt eigenaar Gemma Hos. “Alles kwam in de kelder terecht, waar een groot deel van mijn splinternieuwe zomercollectie gestockeerd staat. Verder zijn ook mijn keuken en verwarmingstoestellen stuk. Vandaag begrijp ik meer dan ooit wat de inwoners van Wallonië hebben meegemaakt. Gelukkig zijn er veel mensen die een helpende hand aanbieden.”

Meest gelezen