Archieffoto plantage Kenia
2016 AP

Meer dan 700 theeplukkers uit Kenia mogen grote theeproducent aanklagen in Schotland

Enkele honderden Keniaanse landarbeiders mogen juridische stappen ondernemen in Schotland tegen Finlays, een van 's werelds grootste theeproducenten. Dat heeft een rechter in Schotland beslist. De multinational daarentegen vindt dat de claim van de landarbeiders niet voldoet aan de Schotse procedureregels.

De theeplukkers klagen aan dat de omstandigheden waarin ze moeten werken op de theeplantages van Finlays in Kenia hun gezondheid heeft geschaad en ze eisen een schadevergoeding bij een rechtbank in Edinburgh. Het gaat om huidige en voormalige Keniaanse landarbeiders van Finlays. Ze klagen onder meer over rug- en nekpijn, door het zware werk op de plantages.

De multinational verzet zich tegen de klacht van de theeplukkers. In een eerdere hoorzitting zei hun advocaat dat de claim van de landarbeiders niet voldoet aan de vereisten van de Schotse rechtsregels in verband met geschillenprocedures.

Maar de Schotse rechter sprak dat tegen in een virtuele hoorzitting:
“Ik ben ervan overtuigd dat aan de criteria voor het inwilligen van dit verzoek is voldaan”, zei de rechter. Volgende maand wordt er opnieuw een hoorzitting over de zaak gehouden.

Archieffoto plantage Kenia
2016 AP

De multinational is het ook niet eens met de klachten over de gezondheid en veiligheid van de plukkers. Voorts zegt Finlays dat het een belangrijke bijdrage levert aan de economie van Kericho, een regio in het zuidwesten van het land, waar het plantages heeft. Finlays vermeldt ook dat ze er meer dan 7.000 mensen in dienst hebben.

"Schrijnende werkomstandigheden"

In eerdere zittingen klaagden de plukkers ook al de "schrijnende werkomstandigheden" aan. Ze meenden dat aan de theeplukkers werd gevraagd om 12 uur per dag te werken, zonder pauze en dat gedurende zes dagen per week. In 2017 verdienden ze gemiddeld 100 pond per maand. De plukkers moesten minstens 30 kilogram thee oogsten, vooraleer ze überhaupt werden betaald.

Tegen Finlays loopt al een rechtszaak in een andere Schotse rechtbank die zeven Keniaanse theeplukkers hebben aangespannen.

Finlays is een multinational die in 18e eeuw in Schotland werd opgericht. Het bedrijf is actief op vijf continenten. Het is een van de grootse producenten van thee en koffie ter wereld, het mag Starbucks tot een van zijn klanten rekenen.

Kenia derde theeproducent weredwijd

Kenia is de op twee na grootste theeproducent ter wereld. Het zonnige klimaat en dieprode grond in het Oost-Afrikaanse land creëren ideale omstandigheden voor de productie.
Kenia is de belangrijkste theeproducent van Afrika. De Keniaanse thee dient voornamelijk als exportproduct en wordt naar meer dan 50 landen uitgevoerd. Vooral Pakistan, Egypte, Soedan en het Verenigd Koninkrijk voerden de Keniaanse thee in.

Archieffoto plantage Kenia
2016 AP

Meest gelezen