foto: Radio 2

Mil Bos (90) uit Tessenderlo is de oudste actieve scheidsrechter van België: "Ik fluit alle thuismatchen" 

Mil Bos wordt dit jaar 90 en wordt zaterdag gevierd omdat hij 65 jaar scheidsrechter is. De liefde voor het voetbal werd met de paplepel meegegeven want zijn ouders zijn indertijd in Tessenderlo achter het voetbalveld gaan wonen. Nu fluit hij bij FC De Ware Vrienden in Laakdal.

Mil is als het ware opgegroeid met de bal. "Wij woonden achter het voetbalplein van Tessenderlo en dat plein leek wel helemaal voor ons te zijn. Ik kwam buiten en stond op het plein. Op een bepaald moment vroegen ze of ik wilde fluiten en zo is het begonnen!"

Beluister hier het verhaal van Mil:

"Ik fluit alle thuismatchen, dat zijn er dit seizoen 18", lacht Mil. Hij zwaait fluks met de lijst die hij kreeg van De Ware Vrienden. Het houdt hem in conditie, in november wordt hij 90 jaar. Een scheidsrechter moet er overal bij zijn tijdens de match en loopt vaak meer dan de spelers. Kan hij dan wel goed volgen? "Ja, zeker wel, en ik ben nadien niet eens bekaf. Ik loop nog regelmatig in het bos. Ik vertrek thuis en loop dan 13 kilometer om mijn conditie te behouden. Ik kom uit een goede stam, denk ik, mijn oudste zus is er al 100 geworden." Zijn oudste zussen zijn inderdaad al 101, 97 en 92 jaar, zijn oudere broer is 94. Met zijn 90 jaar is hij dus ‘slechts’ de vijfde oudste uit hetzelfde gezin. 

Ik loop nog regelmatig 13 kilometer in het bos, om mijn conditie te behouden. 

Rode kaart

Mil is streng maar rechtvaardig. "Ik moet dikwijls een rode kaart geven. Dan zijn ze wel eens boos. En als er iemand dwaas doet, dan roep ik die bij mij en dan zeg ik dat hij nog 1 kans krijgt. En anders: van het veld af!"

Een scheidsrechter staat in weer en wind met korte broek en sportkousen aan op het veld. Kijkt hij daar soms niet tegenop? "Nee nee, helemaal geen last van. We moeten erdoor, en als je gewassen bent, is dat gedaan he!"

En omdat hij al zo lang aan de slag is, wordt hij zaterdag door de voetbalclub in de bloemetjes gezet tijdens een huldiging, om 14 uur in openlucht. 

foto: Radio 2

Meest gelezen