Vrienden en buren nemen afscheid van Mohamed in Waver
Radio 2

Buren en vrienden uit Huldenberg nemen alsnog afscheid van Mohamed: "Hij was geen eenzame, dakloze man"

Een groepje buren en vrienden uit Huldenberg en omgeving heeft op de begraafplaats van Waver alsnog afscheid genomen van Mohamed Kassar. Hij kreeg er eerder een minimale begrafenis, omdat hij zogezegd dakloos en eenzaam was.

Het overlijden van Mohamed was eind vorig jaar een klein bericht in de krant. De man stierf in zijn auto op de parkeerplaats van het station in Waver. Over de omstandigheden is niets bekend. En dan begint een nauwelijks te geloven verhaal. Mohamed wordt zonder veel poespas begraven in Waver, zogezegd omdat hij een eenzame dakloze was. Zijn vrienden, die niet wisten wat er gebeurd was, reageren ontzet. 

Geen teken van leven

"Ik denk dat ik hem op 26 december voor het laatst gezien heb", zegt een buurvrouw  die ook op camping Rustenberg in Huldenberg woont. "We hebben nog een praatje gemaakt, voor hij met zijn auto wegreed. Op drie januari belde ik hem om gelukkig nieuwjaar te wensen. Maar ik kreeg geen antwoord. En ook zijn buurman Roger, voor wie Mo boodschappen deed, vond hem niet. Niemand kon hem bereiken. Ik ben dan op 10 januari naar de politie gegaan. Daar kreeg ik te horen dat Mo op 30 december dood in zijn auto werd gevonden op de stationsparking in Waver. Hij was zelfs al begraven."

Begrafenis zonder poespas

"We begrijpen niet dat ze in Waver niet meer moeite hebben gedaan om te achterhalen wie Mohamed was en waar hij woonde. Al was het maar aan de hand van de autodocumenten", voegt een buurman toe. We zijn dan met enkele mensen naar de begraafplaats van Waver gegaan om zijn graf te zoeken. Het was verschrikkelijk. Een hoop aarde in een uithoek van de begraafplaats, met een naambordje. Dat was het. Niet eens een bloempje. En zijn naam was dan nog verkeerd geschreven."

Beluister hieronder het gesprek met de buren en lees daarna verder. 

De buren en vrienden besloten om een afscheidsplechtigheid te organiseren. "We kwamen met 17 mensen samen om Mohamed de laatste eer te bewijzen. Sommige mensen konden door corona niet komen. We hebben een krans op zijn graf gelegd met al onze namen. En daarna hebben we een koffietafel gehouden, met Syrisch gebak en dadels. Dat zijn dingen die Mohamed had geserveerd als het iemand van ons was overkomen."

Meest gelezen