Noord-Korea daagt weer uit met nieuwe rakettesten

Voor de zesde keer in een amper een maand tijd heeft het regime in Pyongyang raketten afgevuurd. Met het opvoeren van testactiviteiten probeert Noord-Korea druk uit te oefenen op de regering Biden om weer aan tafel te zitten. De gesprekken tussen beide landen zijn al geruime tijd vastgelopen. De economie van Noord-Korea is zwaar getroffen door de coronapandemie en de VN-sancties.

Noord-Korea heeft afgelopen nacht twee nieuwe raketten afgevuurd, in een zesde ronde van wapenlanceringen deze maand. Het zou gaan om korteafstandsraketten, die volgens het Zuid-Koreaanse leger na 190 kilometer in zee terecht zijn gekomen. 

Afgelopen dinsdag had het land ook twee kruisraketten gelanceerd. Begin deze maand verbaasde Kim Jong-un de wereld met testvluchten van een geavanceerde hypersonische raket.

Vermoed wordt dat het regime in Pyongyang de regering Biden onder druk wil zetten tijdens de nucleaire besprekingen die al een tijdje in het slop zitten. Het land wil erkend worden als nucleaire macht en hoopt dat de economische sancties van de Verenigde Naties worden afgezwakt.

De hernieuwde druk komt ook op een ogenblik dat de economie van Noord-Korea zwaar getroffen is door de coronapandemie, bovenop die sancties. Er is sprake van een hongersnood.

Raketten richting VS

De Verenigde Staten hebben de nieuwe testen al veroordeeld, maar voelen zich voorlopig niet bedreigd omdat het om korteafstandsraketten gaat. Toch dreigde Noord-Korea er vorige week mee om ook het testen van langeafstandsraketten richting de VS te hervatten.

Die testen waren in 2018 opgeschort toen Kim Jong-un en de toenmalige president Donald Trump gesprekken aanknoopten over ontwapening en versoepeling van sancties . Maar die toenadering heeft uiteindelijk niets opgeleverd. 

Sindsdien is ook de relatie met buurland Zuid-Korea weer verslechterd. Daar wordt in maart trouwens een nieuwe president gekozen. Kim Jong-un zet ook daarom zijn pionnen weer op het schaakbord door volop raketten te testen die het bewind in Seoel kunnen treffen.

Escalatie na de Olympische winterspelen?

In de loop der jaren heeft Kim Jong-un geleerd dat wapens de beste manier zijn om de aandacht van een Amerikaanse president te trekken. En dat de beste tijd om dat te doen is wanneer de wereld zich de instabiliteit het minst kan veroorloven. 

Volgens waarnemers is de kans groot dat Noord-Korea de wapendemonstraties drastisch zal verhogen na de Olympische Winterspelen. Die starten op 4 februari en eindigen twee weken later in China, de belangrijkste bondgenoot en economische levensader van Noord-Korea.

De hernieuwde dreiging vanuit Pyongyang komt voor de regering Biden zeer ongelegen, op een moment dat ook de spanningen met Rusland en China oplopen. De aandacht van Washington gaat momenteel vooral uit naar een dreigende invasie van de Russen in Oekraïne.

Washington had eerder al open gesprekken aangeboden aan het Noord-Koreaanse regime, maar toonde zich niet bereid om de sancties te versoepelen tenzij het land echte stappen onderneemt om afstand te doen van de kernwapens en raketten.  De kans dat dit ooit gebeurt is zo goed als onbestaande: Kim Jong-un beschouwt die als zijn sterkste garantie om te overleven.

Meest gelezen