Archieffoto van een technicus die werkt aan raketmotoren in Dnjipro.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïne pakt soldaat op die vijf mensen heeft doodgeschoten in een fabriek voor ruimteraketten

In Oekraïne heeft een militair het vuur geopend op een aantal collega's. Er vielen vijf doden en de politie heeft de schutter kunnen oppakken. Het incident vond plaats in een grote fabriek in de stad Dnjipro waar ook ruimteraketten worden gemaakt. Toch is er geen aanwijsbaar verband met de spanningen met Rusland.

Vannacht opende een soldaat het vuur op een groep bewakers van het grote industriële complex Joezmasj in de stad Dnjipro in het centrum van Oekraïne. Hij schoot vijf mensen dood. Onder hen zijn vier andere leden van de Nationale Garde en een vrouw. Er vielen ook een aantal gewonden.

De schutter sloeg nadien op de vlucht, maar kon vanochtend gevat worden door de politie. Het blijkt te gaan om een lid van de Nationale Garde. Waarom die het vuur heeft geopend op zijn collega's, is niet duidelijk. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat er een verband zou zijn met de spanningen tussen Oekraïne en Rusland. 

In het verleden zijn er in beide landen al wel meer van dat soort schietpartijen geweest. Erg vaak zijn die het gevolg van woede over pesterijen of ontgroening van rekruten en zijn die dus niet politiek geïnspireerd. Of dat hier nu ook het geval is, moet nog blijken.

De schietpartij vond plaats in een erg groot en belangrijk industrieel complex uit de Sovjettijd. Er worden daar onder meer vrachtwagens, bussen en tractoren geproduceerd, maar ook raketten, zowel voor militaire doeleinden als voor de ruimtevaart.

Meest gelezen