Foto: Radio 2

2 Vlaamse woonzorgcentra van Orpea op zwarte lijst, uit inspectieverslagen blijkt verwaarlozing bewoners

Zowel het woonzorgcentrum Park Lane in Antwerpen als het woonzorgcentrum James Ensor in Oostende staat op de zwarte lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In verslagen van de Zorginspectie die onze redactie kon inzien, is onder meer sprake van te weinig personeel, geen nachtpermanentie en geneesmiddelen die niet toegediend worden zoals voorgeschreven. Een anonieme getuige vertelt op Radio 2 Antwerpen over zware verwaarlozing van haar ouders.

Uit verslagen van de Zorginspectie van het department Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, die onze redactie kon inkijken, blijkt dat de zorg in twee Vlaamse woonzorgcentra van uitbater Orpea zwaar te wensen overlaat. Het gaat om de woonzorgcentra Park Lane in Antwerpen en James Ensor in Oostende. Beide rusthuizen staan op de zwarte lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid en staan sindsdien onder verhoogd toezicht. Dat betekent dat er na aanhoudende klachten ook ernstige tekorten zijn vastgesteld. De centra worden dan vaker en onaangekondigd geïnspecteerd. 

Wat het woonzorgcentrum Park Lane in Antwerpen betreft, spreekt de Zorginspectie van te weinig personeel, geen toezicht 's nachts en geneesmiddelen die niet zoals voorgeschreven toegediend worden. Het woonzorgcentrum is gelegen aan het stadspark, waar voordien een luxe 5-sterrenhotel was. Een anonieme getuige op Radio 2 Antwerpen sluit zich aan bij de vaststellingen van de inspectie. Onder de schuilnaam "Maria" vertelt de getuige hoe haar ouders tijdens hun verblijf in het woonzorgcentrum verwaarloosd werden.

Mijn vader is in zeer ellendige omstandigheden gestorven

Anonieme getuige

Dehydratatie en doorligwonden

"Mijn vader heeft een jaar in het rusthuis gewoond. Eind oktober vorig jaar is hij dan naar het ziekenhuis gebracht omdat zijn gezondheid erg verslechterd was. Daar is hij na een dag overleden", zegt Maria. "Een vertrouwenspersoon heeft het verslag van de geriater kunnen inkijken. Daaruit blijkt dat hij gedehydrateerd was en doorligwonden had. De doodsoorzaak van mijn papa kan ik niet toeschrijven aan het rusthuis. Maar wat wel zeker is, is dat hij in zeer ellendige omstandigheden is gestorven door die fysieke verwaarlozing." 

Ook de moeder van Maria verbleef een tijd in het woonzorgcentrum. Zij is er in een korte periode drie keer gevallen. "Ze hebben haar dikwijls pas 's ochtends gevonden. Ze is dan ook in het ziekenhuis terechtgekomen, maar van daaruit naar een ander rusthuis gebracht."

Beluister hier de volledige getuigenis op Radio 2 Antwerpen:

Maria heeft de wantoestanden van haar ouders naar eigen zeggen vanaf het begin aangekaart. Ze ging ook in gesprek met de directie, maar dat zou niets veranderd hebben. "Maar je kan ook niet zomaar je ouders verhuizen, want dat is al traumatisch op zich. En wat zijn de gevolgen als je zoiets publiek maakt?", vraagt ze zich luidop af. Wel vertelt Maria dat ze onderling contact heeft met andere bewoners die gelijkaardige dingen meemaakten.

Toen de inspectie langskwam, hadden we toevallig geen nachtverpleegkundige in dienst

Directeur Filip Van de Venster, woonzorgcentrum Park Lane in Antwerpen

Geen wekelijks bad of douche

Ook het woonzorgcentrum James Ensor in Oostende staat onder verhoogd toezicht. De waslijst van tekortkomingen is er zo mogelijk nog langer dan bij Park Lane in Antwerpen. De Zorginspectie heeft het onder andere over een gebrek aan personeel en tekorten in medicatie en wondzorg, vooral op vlak van registratie.

Bewoners zouden er ook niet elke week een bad of douche kunnen nemen, oproepen worden er te laat beantwoord en er worden onaangepaste maaltijden geserveerd. Er zou ook onvoldoende hulp aanwezig zijn bij de maaltijden waardoor het zelfs voorvalt dat er alcohol wordt geschonken aan bewoners die geen alcohol mogen drinken.

Problemen met personeel

Beide woonzorgcentra wijzen op het feit dat er niet altijd voldoende personeel beschikbaar was. In Park Lane zou dat tekort ondertussen opgelost zijn, maar zij erkennen wel dat er problemen geweest zijn en dat ze vaak een beroep moesten doen op interimkrachten, die soms onverwacht niet kwamen opdagen. 

Dat was ook het geval wanneer de inspectie bij hen langskwam, zegt directeur Filip Van de Venster: "Op het moment dat de Zorginspectie kwam, hadden we toevallig op dat moment geen nachtverpleegkundige in dienst. Ik weet ook niet wat er die nacht precies is misgelopen."

Intussen is er wel genoeg personeel gevonden en zijn er 32 personeelsleden in dienst voor 22 bewoners, zegt de directie. "We hebben de mensen die we in dienst moesten nemen intussen gevonden. Nu hebben we een rotatie die perfect werkt. We hebben elke nacht iemand van de vaste medewerkers in dienst." Op de getuigenis van Maria wenst Van de Venster niet in te gaan, al zegt hij wel in overleg te zijn met de familie.

"Basiszorg op elk moment verleend"

Volgens Geert Uytterschaut, CEO van de Orpea-groep, is de nodige basiszorg in beide woonzorgcentra op elk moment verleend, maar werd dat niet altijd correct geregistreerd in het zorgdossier. "We werken er volop aan om ook die registratie perfect te laten lopen. Wij nemen ook elke klacht au sérieux en hebben het volledige zorgproces al herbekeken. Het is altijd onze bedoeling om elke bewoner de zorg te geven die hij verdient. In coronatijden was dat niet altijd evident, maar ondertussen is dat achter de rug."

Uytterschaut bevestigt dat het personeelsprobleem in Park Lane in Antwerpen ondertussen volledig is opgelost, maar voegt eraan toe dat er in James Ensor in Oostende wel nog heel wat vacatures openstaan. "We bieden daar steun vanuit ons nationaal kwaliteitsteam en via interim-werkkrachten, maar hopen zo snel mogelijk de openstaande vacatures in te vullen."

Meest gelezen