Polen is begonnen met bouw van  omstreden "migrantenmuur" langs de grens met Wit-Rusland 

In Polen zijn de eerste onderdelen geplaatst van de grensmuur met Wit-Rusland. Met die muur wil Polen verhinderen dat er nog migranten illegaal vanuit Wit-Rusland het land -en dus de EU- binnenkomen. De muur is omstreden, niet enkel wegens de migranten, maar ook omdat die door het beroemde oerbos van Bialowieza loopt, een van de laatste ongeschonden wildernissen van Europa.

De muur zal 5,5 meter hoog en zijn en is gemaakt uit metaal. Hij wordt gebouwd langs 180 kilometer van de grens met Wit-Rusland en zou tegen de zomer klaar moeten zijn. 

De Poolse regering wil met de muur een herhaling van de recente vluchtelingencrisis vermijden. Toen zijn duizenden migranten vanuit Wit-Rusland al dan niet gedwongen naar de grens geloodst in een poging om Polen en de Europese Unie binnen te geraken. Warschau verwijt het regime in Wit-Rusland dat het op die manier weerwraak wou nemen voor de Europese steun aan de democratische oppositie in dat land. 

Die situatie leidde tot chaos en een humanitaire crisis toen duizenden mensen in de vrieskou vastzaten langs de grens of verdwaald raakten in het grote Bialowieza-woud op de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Twaalf migranten -onder hen kinderen- zijn toen omgekomen. (Lees verder onder de foto).

Een kudde wisents in het Bialowieza-woud in Polen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Poolse muur is echter zelf omstreden. Actiegroepen zeggen dat het geld voor de bouw -geschat op 350 miljoen euro- beter besteed zou worden aan de opvang van migranten. 

Milieugroepen vrezen voor schade aan het Bialowieza-woud dat in twee gesneden zou worden door de muur waardoor de biodiversiteit in het bos geschaad zou worden. Het Bialowieza-woud is een van de laatste echte grote oerbossen van Europa met een erg unieke fauna en flora. Onder meer de Europese bizon of wisent loopt rond in dat bos. 

De grensmuur loopt door een van de laatste oerbossen van Europa

Videospeler inladen...
Bialowieza is een van de laatste grote ongeschonden stukken natuur in Europa. Foto: Ralf Lotys.

Meest gelezen