Radio 2

Schrijnend geval van dierenverwaarlozing in Balegem: 8 dode geitjes achter woning gevonden

In Balegem zijn achter een woning 8 dode en nog 4 levende, maar zwaar verwaarloosde geitjes teruggevonden. De levende dieren zijn in beslag genomen en worden opgevangen door het dierenasiel Ark van Pollare. De eigenaar ligt al een aantal weken in het ziekenhuis. Hij riskeert gerechtelijke vervolging voor dierenverwaarlozing.

Het was commissaris Ronny Decuyper van de politiezone Schelde&Rhode die de dieren mee aantrof. "Wij hebben daar een 12-tal geitjes gevonden waarvan er 8 overleden waren. Er waren nog 4 levende waarvan er eentje ernstig gekwetst was aan een poot. De levende dieren worden opgevangen door de Ark van Pollare."

Er waren regelmatig klachten van de buren over verwaarlozing en de slechte huisvesting
Commissaris Ronny Decuyper

De commissaris vernam dat de eigenaar in het ziekenhuis ligt maar dat het niet de eerste keer is dat er sprake was van verwaarlozing van de dieren: "Er waren al regelmatig klachten geweest van de buren over verwaarlozing en over de slechte huisvesting. Hij had ook een weide waar hij een aantal van die dieren hield. Maar het gaat hier dus nu echt om een zwaar geval van verwaarlozing."

De nog levende geitjes.
Radio 2

Volksgezondheid

Het laten verkommeren van de dieren heeft gevolgen voor de eigenaar. Er is een proces-verbaal opgesteld omdat verwaarlozing, een vorm van dierenmishandeling, een gerechtelijk feit is. "De kadavers lagen er al een aantal dagen en dat kan gevolgen hebben voor de volksgezondheid. De burgemeester is verantwoordelijk voor de volksgezondheid in zijn gemeente, en dan moet daar iets aan gedaan worden."

Dit wordt heel ernstig genomen en er zijn verschillende instanties die bij zo'n feiten betrokken worden
Commissaris Ronny Decuyper

Decuyper legt nog uit dat dierenverwaarlozing en mishandeling zeer ernstig genomen worden. Verschillende actoren zijn betrokken bij dergelijke feiten: "Wij doen zo'n vaststellingen niet alleen. De Vlaamse overheid heeft een dienst 'dierenwelzijn' die heel actief is. Sinds een jaar hebben wij een diereninspecteur en nog iemand die dergelijke gevallen opspoort en het liefst van al voorkomt. Dit geval is wel heel tragisch en we moeten dat zoveel als mogelijk proberen te voorkomen."

Integrale aanpak

"Het gaat om een integrale aanpak: van het voorkomingsbeleid tot een tragisch geval zoals nu. Ook de opvolging en verzorging horen daar ook bij." De 4 overlevende dieren zijn opgehaald door de Ark van Pollare vzw in Lennik die zich ontfermt over weidedieren. Een geitje werd geopereerd. Een deel van een poot werd geamputeerd. De kadavers zullen opgehaald worden door Rendac. Een familielid moet dat organiseren: "En dat is op hun eigen kosten", zegt Decuyper nog.

Meest gelezen