Kobe Vanderzande

Terugblik op gedichtendag in Limburg: “Weesgedichten en verrassingskoffers" 

Druildag of niet, ook in Limburg is de tiende Poëzieweek vandaag ingezet met een kleurrijke gedichtendag. Zo kan je op de ramen van Hasseltse huizen “weesgedichten” bewonderen, gedichtjes die geadopteerd werden door Hasselaren. In Genk stelde de bibliotheekmedewerkers dan weer zelf verrassingskoffers samen met poëziebundels en boeken over het thema “natuur” van de Poëzieweek.

Liefhebbers van rijmpjes, versjes en ander poëzie konden in Hasselt maar liefst 100 weesgedichten adopteren. “Nog tot en met 2 februari tref je aan tal van Hasseltse ramen ontroerende en inspirerende teksten aan”, zegt Habib El Ouakili, schepen van van Bibliotheek (RoodGroen). “De medewerkers van onze bibliotheek trokken erop uit met stiften en sierlijke letters, en toverden Hasselt zo om tot een bewandelbare poëziebundel. We organiseren ook poëziewandelingen in het Hasseltse dialect met onze stadsgids Francis De Lauré, maar die zijn wegens het grote succes al allemaal volzet.”

Verrassingskoffertjes

Ook in Genk staat poëzie de komende week centraal. Voor wie zelf niet goed kan kiezen, of voor wie gewoon inspiratie zoekt, stelde de Genkse bibliotheek verrassingskoffers samen. “We lieten ons daarvoor inspireren door het thema van de Pöezieweek: natuur”, zegt Bibliothecaris Geertje Descheemaeker. “Zo zijn de koffertjes gelabeld met algemene personages zoals de tuinier, de wandelaar, de klimaatactivist en de vogelspotter. In die sfeer hebben we de inhoud samengesteld met poëziebundels of bloemlezingen, aangevuld met boeken, cd’s of dvd’s.

De Genkse stadsbib werkt wel vaker met themapakketten. “Er zijn nogal wat leners die zich graag door ons laten gidsen, en die zo wat nieuws willen ontdekken. Poëzie, wat voor heel wat lezers toch niet zo voor de hand ligt, leent zich daar uitstekend toe.”

Meest gelezen