Vorig jaar minder geweld tegen politie in West-Vlaanderen: "Toch nog 2 agressiegevallen per dag"

Het aantal gevallen van geweld tegen politie in West-Vlaanderen is vorig jaar met een vijfde gedaald tegenover 2020. Toen waren er in West-Vlaanderen 1.120 incidenten, vorig jaar zakte dat naar 881. Toch zijn dat er nog meer dan 2 per dag.

Franky Demon, kamerlid voor CD&V uit Brugge, vindt de daling van geweld tegen politie opmerkelijk. "In 2020 was er de eerste lockdown. Vorig jaar waren er de grote betogingen in Brussel. Het is dus vreemd dat die vermindering er is. Daarnaast zien we toch nog altijd dat er 2,4 incidenten per dag zijn tegen agenten in West-Vlaanderen alleen. Dat zijn er 2,4 te veel. Ik pleit voor een absolute nultolerantie."

Bodycams helpen om daders makkelijker te identificeren

Franky Demon, kamerlid (CD&V)

Van de 881 agressiegevallen leidde 73 procent tot een proces verbaal. Demon pleit voor nog meer inzet van bodycams: camera's die agenten tijdens interventies op hun borst dragen. "Bodycams hebben een dubbel voordeel. Geweldplegers tegen politiemensen kunnen gemakkelijker geïdentificeerd worden. Daarnaast bieden ze beter inzicht in de aanleiding en het verloop van incidenten. Al te vaak is het onderzoek aangewezen op fragmentarisch beeldmateriaal op sociale media."

In 2021 werd er een overheidsopdracht gelanceerd voor de aankoop van 3.135 bodycams voor de Federale Politie. De camera's zullen in de tweede helft van 2022 kunnen worden ingezet.

Meest gelezen