2021 Getty Images

Joe Rogan: de controversiële podcasthost die Elon Musk tot een joint verleidde en nu Neil Young de kast op jaagt

Hij bereikt meer dan 11 miljoen luisteraars met zijn podcast en deed Teslabaas Elon Musk tot vreugde van het internet ooit aan een gigantische joint lurken: Joe Rogan, een beruchte figuur in het globale medialandschap. Nu lijkt hij ook verantwoordelijk voor een tijdelijke Spotify-exit van zanger Neil Young, die hem ervan beschuldigt een antivaxcampagne te voeren. Een portret.

"Too big to cancel",  doopte The New York Times Joe Rogan een half jaar geleden. Met een podcastserie die per aflevering meer dan 11 miljoen unieke luisteraars trekt, niemand doet beter, en een exclusieve deal (ter waarde van 100 miljoen dollar, red.) met streamingplatform Spotify, lijkt die claim niet eens zo overtrokken. 

Rogan (54), een voormalige vechtsporter en comedian, is wat ze in de VS the talk of the town noemen, zeker nu hij volop clasht met de Canadese zanger Neil Young. Die kon er maar moeilijk mee leven dat Rogan onlangs de controversiële viroloog Robert Malone in zijn razend populaire podcast The Joe Rogan Experience uitnodigde om er een betoog tegen vaccinaties te houden. Young liet zijn muziek van Spotify verwijderen zolang hij het platform met de Amerikaan moet delen. 

Complotdenkers

Robert Malone is één van de wetenschappers die ooit pioneerde in de mRNA-techniek, maar is intussen uitgegroeid tot notoir tegenstander van de mRNA-vaccins en grootverspreider van desinformatie. De man werd intussen op twitter geschorst voor tal van ronduit foutieve beweringen. Dat net hij een plaform kreeg bij Rogan hoeft nochtans niemand te verbazen. Het hele concept van The Joe Rogan Experience draait rond het uitnodigen van sprekers die vaker wel dan niet tegen de stroom in zwemmen. 

Een graag geziene gast is bijvoorbeeld InfoWars-oprichter en notoir complotdenker Alex Jones, die al jaren volhoudt dat 9/11 door de Amerikaanse overheid werd beraamd.  Niet dat Rogan zich noodzakelijk beperkt tot sprekers binnen die kringen. Hij kreeg ook al wetenschappers over de vloer die op de voordelen van vaccinatie wezen net als links boegbeeld Bernie Sanders.

Notoir complotdenker en radiopresentator Alex Jones
2021 Getty Images

Uitschieter was een aflevering waarin Rogan Teslabaas Elon Musk uitnodigde. In het midden van het gesprek haalde Rogan plots een gigantische joint boven. "Je kan dit niet doen vanwege je aandeelhouders zeker?", pookte de podcasthost zijn gesprekspartner wat op. "Dat is hier (in Californië, red) legaal toch?", antwoordde Musk waarna hij een paar keer aan de joint trok. Het beeld van een wietrokende CEO ging de wereld rond en leidde tot heel wat creativiteit bij grappenmakers die het moment koppelden aan Musks beslissing om een van zijn auto's de ruimte in te schieten. Die gratis reclame legde Rogans podcast geen windeieren. 

Videospeler inladen...

Het fragment zegt veel over de kalme gespreksstijl en couldn't care less-mentaliteit van Rogan. Die stoïcijnse houding neemt hij ongetwijfeld mee uit zijn verleden als vechtsporter en latere carrière als commentator van de Ultimate Fighting Championship (UFC), een bijzonder populaire kooigevechtcompetitie waarin het er vaak meedogenloos aan toe gaat. 

Het verklaart wellicht ook Rogans rocksterimago bij iets rechtser of conservatiever Amerika. Dat ziet in de getatoeërde en breed gebouwde commentator een masculien voorbeeld. Tel daarbij de stroom aan waarschuwingen  voor de "toenemende feminisering van de maatschappij" van onder andere de populaire Canadese psycholoog Jordan Peterson (die ook al bij Rogan te gast was, red.) of politiek commentator Ben Shapiro,  en je krijgt een succesformule die miljoenen mensen in een verdeelde samenleving bereikt. 

Of Rogan zich zelf iets zal aantrekken van het Spotifyvertrek van Neil Young valt te betwijfelen. De podcasthost reageerde nog niet op de controverse. 

Meest gelezen