Foto Stad Gent

Eigenaars Geeraard de Duivelsteen in Gent willen kasteel uit 13e eeuw verbouwen met ruimte voor jongerenwerking en 4 appartementen

De eigenaars van het Geeraard de Duivelsteen in Gent vragen een vergunning aan om het kasteel uit de 13e eeuw te verbouwen. Ze willen er 4 appartementen in maken. De grootste ruimte nu is voor jongerenwerking en die zou wel blijven. Het Geeraard de Duivelsteen deed 100 jaar dienst als staatsarchief, maar werd in 2015 verkocht aan investeerders. 

Het Geeraard de Duivelsteen behoorde toe aan een middeleeuwse ridder die de bijnaam Duivel kreeg. Het kasteel deed 100 jaar dienst als staatsarchief. In 2015 werd het aangekocht door de NV Koiba, een investeerder. Nu gebruiken jongeren het grootste deel van het gebouw. Er is onder meer een atelier, een podium en een muziekstudio en een bar van de vzw Broei. Het is de bedoeling dat die plaats voor jongeren blijft. 

Daarnaast wil de eigenaar het gebouw "in ere herstellen en opnieuw de verbinding met de stad en haar bewoners maken." Dat zou zijn door het slot deels weer te gebruiken als woonst. Er zouden 4 grote appartementen in komen die 20 procent van het gebouw in beslag zullen nemen. Het architectenbureau dat dat zal doen is NoAarchitecten. Dat bureau renoveerde ook het Steen in Antwerpen. De bouwaanvraag is ingediend, de verschillende overheden moeten ze nog goedkeuren.

Geeraard de Duivel was eigenlijk een brave mens

Stadsgids Lut De Paepe

Lange geschiedenis

Stadsgids Lut De Paepe kent de geschiedenis van het gebouw als geen ander. We kennen het vooral uit de 13de eeuw, toen Gerard Vilain, die de bijnaam duivel kreeg, de eigenaar was. "Het is een van de oudste Gentse gebouwen, van na het Gravensteen. Geeraard was eigenlijk een brave mens," lacht Lut, "maar de Gentenaars waren jaloers op zijn status en gebouw, hij heeft er een mooi paleis van gemaakt."

Weinig Gentenaars zagen het al binnenin

Opvallend is dat nog maar weinig Gentenaars het gebouw binnenin kennen. Als stadsgids kreeg Lut wel de kans om te gaan kijken. "De crypte is een van de mooiste en oudste van het land." Omdat het rijksarchief er wel 100 jaar lang ondergebracht was, "vanaf 1891", kon je er niet zomaar naar binnen.

Dat het gebouw een herbestemming zou krijgen met appartementen, vindt Lut een goede zaak. "Zo blijft het bewoond, het was indertijd een woonkasteel. Maar het is vanalles geweest: een depot, een ziekenhuis, archief, de pompiers hebben er zelfs nog gezeten." Dat er over de nieuwe bestemming wellicht zal gediscussieerd worden vindt ze normaal: "Je zou in Gent niet zijn als er geen discussies kwamen!"

Meest gelezen