Drie advocaten van beklaagden in onderzoek Belgische voetbal willen rechters wraken 

Drie advocaten van beklaagden in de zaak rond het voetbalschandaal Operatie Zero, Frank Scheerlinck, Hans Rieder en Tom Bauwens, hebben de rechters van de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling gewraakt. Volgens de advocaten zouden de rechters niet meer objectief kunnen oordelen, omdat ze eerder al moesten oordelen toen de deal met spijtoptant Dejan Veljkovic werd afgesloten. 

De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) bij het Antwerpse hof van beroep moest zich vandaag buigen over de bijzondere opsporingsmethoden (BOM-controle) die gebruikt zijn in het onderzoek van het voetbalfraudedossier "Operatie Zero" met ex-makelaar Dejan Veljkovic als spilfiguur. In totaal zouden er 56 personen en een vennootschap voor de rechtbank verschijnen, zoals voetbalmakelaars, trainers, managers en bestuursleden van enkele clubs uit de Jupiler Pro League. 

Wat voorafging

 

Eind 2018 deden politie en parket verschillende huiszoekingen in het kader van een onderzoek naar witwaspraktijken, omkoping en matchfixing in de voetbalwereld. Daarbij zouden trainers en clubs grof - zwart - geld hebben betaald voor spelerstransfers. Spelersmakelaars zouden ook ingezet worden om scheidsrechters om te kopen en zo voetbalmatchen te beïnvloeden.

Een van de spilfiguren in het onderzoek is spelersmakelaar Dejan Veljkovic. Zijn deal met het gerecht, om als spijtoptant te praten in ruil voor strafvermindering, werd eind november vorig jaar goedgekeurd door de kamer van inbeschuldigingsstelling. Ook in ons onderzoeksmagazine "Pano" getuigt Veljkovic hoe in totaal 30 miljoen euro door zijn handen ging voor schimmige constructies.

Schijn van partijdigheid

Maar nu hebben drie advocaten van beklaagden een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechters van de KI. Het gaat om Frank Scheerlinck (advocaat van de de boekhouder van de corrupte spelersmakelaar Veljkovic), Hans Rieder (advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten) en Tom Bauwens (advocaat van makelaar Mogi Bayat). 

Volgens de drie advocaten zouden de rechters een schijn van partijdigheid tonen en dus niet meer objectief kunnen oordelen, omdat ze eerder al moesten oordelen toen de deal met spijtoptant Veljkovic werd afgesloten. De rechters hebben nu 48 uur de tijd om zich terug te trekken, als ze dat niet vrijwillig doen moet Cassatie over de wraking beslissen.

Na de toetsing van de bijzondere opsporingsmethoden door de KI kan het dossier terug naar de raadkamer gaan, die de beslissing zal nemen welke partijen voor een correctionele rechtbank moeten verschijnen. Bij de raadkamerprocedure kunnen er nog verzoeken tot bijkomend onderzoek worden ingediend. Er zijn ook nog regelingen mogelijk om met het gerecht een minnelijke schikking te treffen om op die manier een strafproces te vermijden.

BEKIJK - "Pano": het verhaal van Dejan Veljkovic

Videospeler inladen...

Meest gelezen