stad Zoutleeuw

Zoutleeuw grijpt definitief naast erkenning als rampgebied: "Onbegrijpelijk, maar we geven niet op"

De Vlaamse Regering komt niet terug op haar besluit om de wateroverlast van juli 2021 in Zoutleeuw niet te erkennen als ramp. Een ultiem overleg met de kabinetten van Minister-President Jambon en van Minister Demir leverde niets op. Het stadsbestuur van Zoutleeuw is erg ontgoocheld. 

"Wij zijn van onze stoel gevallen toen we dit hoorden", zegt burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V). "Deze wateroverlast was nochtans geen Facebook-event hé, dit was pure realiteit. Zoutleeuw stond onder water, dat kan ook niet anders, want we zijn samen met Herk-de-Stad in Limburg het laagste punt van het gebied hier. En toch geven de metingen aan dat het niet zo erg was. Dat is onbegrijpelijk", zegt een hoorbaar ontgoochelde Herbots. Ook de wateroverlast in Herk-de-Stad wordt niet erkend als ramp. 

Duidelijke feiten

Voor burgemeester Herbots negeert de Vlaamse Overheid een aantal duidelijke feiten. Zo is op 17 juli op twee meetpunten (de Gete in Budingen en de Kleine Gete in Zoutleeuw) het historisch maximum overschreden. Het waren de hoogste metingen in 38 jaar.  Voorts was het effectief overstroomd gebied in juli 2021 veel groter dan de overstromingsgevoelige gebieden. En KMI-cijfers geven in een positief advies aan dat de neerslaghoeveelheid in Zoutleeuw tussen 13 juli en 16 juli de drempelwaarden overschreed. Bovendien erkennen het bestuur van het Demerbekken en het evaluatierapport van de provincie dat Zoutleeuw (stadscentrum en Budingen) het ergst getroffen werd in de Gete-regio. En zo zijn er nog tal van argumenten, stelt de burgemeester. 

Stadsbestuur geeft niet op

"We laten het hier niet bij", zegt Herbots. "De verzekeringen komen wel tussenbeide, maar dit is psychologisch van groot belang. We zijn Pepinster niet, dat weet ik ook wel. Maar die erkenning is toch belangrijk voor onze mensen. Zij hebben dit de afgelopen 30 tot 40 jaren niet meegemaakt." En de burgemeester klinkt strijdvaardig: "We gaan op de deur van Minister-President Jambon blijven kloppen om die erkenning toch te krijgen. We voelen ons daarin gesteund door het provinciebestuur, dat de ernst van deze toestand wél inziet en dat ons altijd gesteund heeft", aldus nog Herbots. 

Meest gelezen