25 jaar opsluiting voor doodslag op jonge prostituee in Noordwijk in Brussel

De jongeman die op 17-jarige leeftijd een prostituee om het leven bracht met bijna 20 messteken in de Noordwijk in Brussel, is door het hof van assisen van Brussel veroordeeld tot 25 jaar opsluiting. UTSOPI, de vzw die de belangen van sekswerkers behartigt, hoopt dat de uitspraak zal leiden tot meer bewustwording over de gevaarlijke werkomstandigheden in de wijk.

Het slachtoffer werd in de nacht van 4 op 5 juni 2018 neergestoken op een plein aan de Linéstraat in Schaarbeek. De zaak zorgde voor heel wat ophef bij sekswerkers in Brussel, die naar aanleiding van de feiten op straat kwamen om te manifesteren voor meer veiligheid. In nasleep van de gebeurtenissen besliste de stad Brussel ook om een straatnaam op te dragen aan Eunice Osayande. 

Extreem geweld

De vermoedelijke dader kon twee weken na de dodelijke steekpartij worden opgepakt. Het gaat om een jongeman die 17 jaar oud was op het moment van de feiten. Hij werd geplaatst in een gesloten instelling en vervolgens besliste de jeugdrechter om hem uit handen te geven, waardoor hij als een volwassene kon worden berecht. Na een twee weken durend assisenproces werd hij gisteren schuldig bevonden aan doodslag en veroordeeld tot 25 jaar opsluiting. De jury en het hof hielden rekening met enkele verzachtende omstandigheden, maar wezen in het arrest ook op het extreme geweld en de meedogenloosheid van de beschuldigde, die Eunice Osayande maar liefst 17 keer stak met een mes. 

De vzw UTSOPI, de enige burgerlijke partij op het proces, is tevreden met de uitspraak. “We hopen dat dit arrest tot meer bewustwording zal leiden over de werkomstandigheden van sekswerkers in de Noordwijk”, meldt de vereniging via hun advocaten Isabelle Slaets en Nathalia Buisseret. “Eunice was een sekswerker zonder papieren, het slachtoffer van een netwerk. Ze verdiende het niet om zo gewelddadig te sterven."

"Er is geen veiligheid meer bij ons in de wijk. Ik heb veel vrouwen ontmoet die 's nachts werden geslagen, vrouwen die in het ziekenhuis zijn beland", vertelt Marie, sekswerker in de Noordwijk.

Videospeler inladen...

Meest gelezen