Koop eens een koe online: Agro Expo Roeselare organiseert voor het eerst een onlinerundveeveiling

In Roeselare organiseren ze morgen een onlineveiling van runderen, meteen een Vlaamse primeur. De rundveeveiling komt er ter vervanging van de beurs Agro Expo, die normaal gezien dit weekend zou plaatsvinden.   

Voor de eerste keer zal een rundveeveiling enkel digitaal verlopen. Kandidaat-kopers die gewoon zijn om de dieren in een zaal fysiek te bekijken, zullen nu op een andere manier moeten oordelen. Marc Debode van vzw Agro Vlaanderen: "Half december hebben we Agro Expo moeten annuleren. We vonden het erg jammer dat de veiling niet kon doorgaan. Er was veel interesse. Dan zijn we beginnen uitkijken. In Nederland hadden ze al ervaring met zo'n onlinerundveeveiling." 

agro-expo.be

Volledige pedigree online

Kun je een rund even goed online keuren? Marc Debode: "Als je op de website kijkt, kun je alle dieren met hun volledige pedigree terugvinden. Er staat veel info op, zoals de moeder en vader van het rund, de melkproductie, zijn volledige genetica eigenlijk. Op elk bedrijf is ook een filmpje gemaakt van het dier dat wordt geveild." Het dier keuren, moet dus lukken. Wat zou dan wel een nadeel kunnen zijn van een onlineveiling? "Wij denken dat een fysiek opbod altijd wat meer animo geeft. Er zal nu wellicht minder concurrentie zijn. Het zou kunnen dat de kandidaat-kopers minder tegen elkaar opbieden."

Of de online-"webshop" voor runderen een succes wordt, weten we zaterdagavond. Online voorbieden kan nu al.   

Meest gelezen