Scholieren uit Genk helpen nominatie voor Nobelprijs voor Vrede te bepalen

Het Atlas College uit Genk heeft een belangrijke nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2022 mogen bepalen, samen met het Vlaams Vredesinstituut. Scholieren van het 5e jaar van de nijverheidstechnische beroepsopleiding hebben COVAX genomineerd voor de prijs. Ze kwamen daarvoor samen in het Vlaams Parlement en mochten daar na maanden beraadslagen hun finale beslissing maken. 

"De samenwerking is eigenlijk heel toevallig tot stand gekomen", begint leerkracht Joris Aerts. "Het Vlaams Vredesinstituut wilde dit jaar experimenteren door leerlingen hun zegje te laten doen, en de leerlingen hebben echt iets kunnen bijleren door uit hun comfortzone te treden." 18 leerlingen uit de derde graad wilden graag meewerken aan het project. "Vrede is iets dat voor iedereen belangrijk zou moeten zijn", haalt leerling Myrthe Lemmens aan. 

De leerlingen uit het 5e middelbaar hebben in de maand januari een longlist gekregen en hebben die herleid naar 6 kandidaten. In het Vlaams Parlement gisteren debateerden ze over de uiteindelijke nominatie. "Het was erg opvallend hoe gedreven de studenten hun stem lieten horen", aldus Aerts. "We eindigden zelfs enkele keren op een ex aequo, maar uiteindelijk is de beslissing gevallen."

COVAX

De uiteindelijke nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede 2022 gaat naar COVAX, het internationale samenwerkingsverband dat ervoor probeert te zorgen dat de COVID19-vaccinaties iedereen bereiken en probeert te vermijden dat landen met elkaar concurreren voor vaccins. "De leerlingen hun wereldbeeld is echt ruimer geworden, ze hebben gekozen voor samenwerking en beseffen dat als we ooit uit deze pandemie willen komen, we het samen moeten doen", vertelt Aerts fier.  

"We hopen hiermee andere scholen ook te inspireren om met vrede aan de slag te gaan", aldus Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut. "Wij gaan ongetwijfeld volgend jaar verder met dit initiatief, hopelijk op een  grotere schaal." De nominatie werd ingediend bij het Nobelprijscomité en in oktober wordt beslist wie de Nobelprijs voor de Vrede uiteindelijk krijgt. 

Meest gelezen