Britse politie vraagt om details over "coronafeestjes" bij premier Boris Johnson niet te publiceren

In de Britse hoofdstad Londen heeft de politie gevraagd om een aantal details weg te laten uit het onderzoeksrapport van de hoge ambtenaar Sue Gray naar mogelijke overtredingen van de coronaregels in de ambtswoning van premier Boris Johnson. De vraag van de politie kan de geloofwaardigheid van dat rapport onderuithalen, toch in de publieke opinie.

Er wordt al meer dan een week reikhalzend uitgekeken naar de resultaten van het onderzoek dat Sue Gray, een hoge ambtenaar, heeft uitgevoerd naar de al dan niet legale drink-, kaas- en quizfeestjes tijdens de lockdowns in 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson. 

Dat de staf en mogelijk de premier zelf hun eigen coronaregels overtreden zouden hebben, heeft tot grote verontwaardiging geleid, niet enkel bij de oppositie, maar ook bij de kiezers van de Conservatieve regering. 

Normaal had Sue Gray, een hoge ambtenaar, haar bevindingen deze week al moeten voorleggen aan de regering, maar dat is er niet van gekomen. 

Vandaag heeft de Londense politie bekendgemaakt dat ze Gray gevraagd heeft om een aantal passages niet openbaar te maken om het eigen politie-onderzoek naar de feiten niet te verstoren. Dinsdag maakte de politie van Londen bekend dat ze -los van Sue Gray- zelf een gerechtelijk onderzoek heeft ingesteld. Wellicht is de vraag van de Londense politie de reden waarom de bekendmaking van het rapport langer blijft aanslepen dan voorzien was. 

Valt het onderzoek nu in het water?

Premier Johnson had uitgesloten dat hij ontslag zou nemen en zeker niet vooraleer het rapport van Gray voorgesteld was. Door de vraag van de politie lijkt dat rapport nu echter aan geloofwaardigheid in te boeten. Het was toch al niet de bedoeling om het hele rapport openbaar te maken, enkel de belangrijke lijnen.

Als inderdaad een aantal passages worden weggelaten, kunnen premier Johnson en zijn regering victorie kraaien, maar kan dat mogelijk de verontwaardiging bij de publieke opinie -en mogelijk de Conservatieve kiezers- verder doen aanwakkeren. De oppositie zal brandhout maken van het rapport-Gray en Johnson ervan beschuldigen dat hij politieke druk heeft uitgeoefend.

Tijdens het politieke vragenuurtje in het parlement woensdag was Boris Johnson erg strijdvaardig en vol vertrouwen en leek hij de steun te krijgen op de banken van zijn Conservatieve meerderheid. Anderzijds kan het onderzoek van de Londense politie op termijn gevaarlijker worden voor premier Johnson dan het rapport-Gray. 

Meest gelezen