Tom Vanbesien uit Brugge volgt cursus ijsmeester: "Ik ben de enige Vlaming tussen 800 Nederlanders"

Bruggeling Tom Vanbesien volgt in Nederland een cursus om ijsmeester op natuurijs te worden. Hij doet dat samen met 800 andere cursisten... allemaal Nederlanders. Na de cursus wil hij zich aansluiten bij de IJsclub 't Zwin in Sluis.

Tom Vanbesien is een fanatiek schaatser. Hij is aangesloten bij een schaatsclub in Gent. Maar het liefst schaatst hij op natuurijs. "Ik heb die interesse al van toen ik nog heel klein was. Mijn opa schaatste ook. Dit jaar besloot ik de cursus te volgen om natuurijsmeester te worden. Over heel Nederland doen er 800 cursisten mee. En één Vlaming, dat ben ik." 

Zorgen voor veiligheid

Een cursus om ijsmeester te volgen, zonder dat er natuurijs is. Hoe gebeurt dat? Tom Vanbesien: "Normaalgezien zouden er enkele praktische lessen doorgaan, maar nu zijn ze volledig theoretisch. Van zodra het vriest, moeten we de theorie in de praktijk omzetten." Het is wachten op vrieskou. Maar van zodra er ijs is, komt een ijsmeester in actie. "Als het vriest moeten wij er zo snel mogelijk voor zorgen dat we zoveel mogelijk mensen kunnen laten schaatsen. In de eerste plaats houden we rekening met de dikte van het ijs, voor de veiligheid natuurlijk. Als het veel heeft gesneeuwd, maakt een ijsmeester het ijs vrij." 

Mooiste schaatsplekjes

Voorlopig wordt er geen vrieskou voorspeld. Maar mocht er toch nog ijs komen, wat zijn dan volgens de toekomstige ijsmeester de mooiste plekjes om op natuurijs te schaatsen? "Ik verkies de Damse vaart tussen Sluis en Brugge en De Blankaert in Diksmuide. Op de ondergelopen polders in West-Vlaanderen kun je ook een schaatsplekje zoeken, want er zijn er meestal veel. Ook die plekjes zijn bijzonder mooi." 

Meest gelezen