Brussels Philharmonic kan opnieuw optreden: "We voelden ons als renpaarden die in de boxen staan te wachten" 

Het symfonieorkest Brussels Philharmonic kan voor het eerst in zes weken opnieuw optreden. Door de versoepelingen in de coronaregels mogen er vanaf vandaag meer dan 200 mensen in een concertzaal zitten. Het Brussels Philharmonic pakt haar eerste concert meteen groots aan: meer dan 80 mensen zullen het podium bezetten en allemaal zijn ze razend enthousiast, aldus algemeen directeur Gunther Broucke.

"Toen we het bericht kregen van de versoepelingen, hebben we elkaar meteen gebeld en hebben we alles in gereedheid gebracht om zo snel mogelijk te kunnen beginnen repeteren", vertelt algemeen directeur Gunther Broucke van Brussels Philharmonic. "We voelden ons zoals renpaarden op Waregem Koerse zich voelen als ze in de boxen staan te wachten." Het symfonieorkest is maandag beginnen te repeteren, "zodat we zondag klaar zijn om voor publiek te spelen in Flagey. De musici zijn razend enthousiast om weer voor een puliek te kunnen spelen."

Met meer dan 80 mensen op het podium

Voor hun eerste concert in zes weken koos het symfonisch orkest meteen voor een groot werk: de Schilderijen van een tentoonstelling van Mussorgsky. "Er zullen 83 of 84 muzikanten op het podium staan", weet Broucke. "We hebben er bewust voor gekozen om voluit te gaan, omdat het belangrijk is voor de groep om opnieuw samen te spelen. Tegelijk willen er ook het signaal mee geven dat het veilig is: we hebben geen corona-uitbraken in het orkest gehad, omdat we ons heel goed aan de regels houden, zelfs meer dan zou moeten. Zo spelen de strijkers met een mondmasker op, terwijl dat strikt genomen niet nodig is. Om de veiligheid van de muzikanten en van het publiek te garanderen, kiezen we ervoor om dat te blijven doen. Maar we hebben dus wel gekozen voor een volle bezetting van het orkest, of zoals Beethoven dat zei: "We gaan het noodlot bij de keel grijpen."

Zeshonderd mensen zullen het concert in Flagey mogen bijwonen, maar het is niet zeker of er ook zoveel mensen zullen zijn. "Het is natuurlijk niet evident, de mensen moeten de weg naar de concertzaal terugvinden, we wachten dus een klein beetje met een bang hartje af", aldus Broucke.

Meest gelezen