Lien Maes schrijft thesis over openbare WC's in Brussel: "Hoe meer er zijn, hoe minder vandalisme en wildplassen"

Student Lien Maes, die een thesis schreef over openbare toiletten in Brussel, pleit voor meer zulke toiletten. Het is een middel tegen wildplassen en hoe properder ze zijn, des te minder gevaar er bestaat op vandalisme en criminaliteit in en rond de publieke WC's, stelt ze.

Er is al langer een probleem met de openbare toiletten in Brussel: ze zijn vaak smerig en er zijn er te weinig. VUB-studente Lien Maes schreef er een thesis over. "Wat uit mijn onderzoek vooral blijkt is dat de openbare WC's in Brussel meestal zo vuil zijn dat ze niet gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Vaak zijn het plekken waar drugs gebruikt worden, mensen laten er afval achter en er is ook geregeld vandalisme."

Toen ik op pad ging met een schoonmaker, heb ik echt kunnen zien wat mensen achterlaten

Studente Lien Maes

De studente deed op twee manieren onderzoek: ze observeerde de WC's vanop een afstand en maakte aantekeningen, en ze ging op stap met iemand die de toiletten proper maakt. "Toen ik op pad ging met een schoonmaker heb ik echt kunnen zien wat mensen achterlaten in een toilet, zoals gebruikte drugsnaalden, een rugzak, maandverband. Die WC's zijn dus wel proper net nadat ze zijn schoongemaakt, maar er zijn te weinig toiletten waardoor die door veel mensen op korte tijd gebruikt worden. Soms zit er lange tijd tussen twee schoonmaakbeurten en dan blijven ze langer vuil."

Beluister hieronder het gesprek met studente Lien en lees verder onder het geluidsfragment. 

Toiletplan

Er zouden meer openbare WC's moeten komen in Brussel, vindt Maes. Maar ze begrijpt ook wel waarom dat niet evident is: "Er is vanuit de stad wel een toiletplan opgesteld. Maar een openbaar toilet kost veel geld, en dan is er nog het onderhoud dat betaald moet worden. Het is ook zo dat niet alle bewoners een openbaar toilet willen in hun wijk. Dat heeft te maken met de geur, en met het idee dat je in je straat voortdurend mensen uit een toilet ziet komen."

Er loopt in Brussel een project van Hartelijke Handelaars dat het tekort aan openbare WC's voor een stuk kan opvangen, en daar is Lien Maes voorstander van. "Er zijn verschillende handelaars in de stad die hun WC openstellen. Da's een goeie zaak, want dan benut je de bestaande toiletten en moeten er geen nieuwe bijgebouwd worden."

Meest gelezen