AFP or licensors

Protestkonvooi truckers tegen vaccinatieplicht na kleine week rijden aangekomen in Canadese hoofdstad Ottawa

Een duizendtal truckers en actievoerders zijn afgezakt naar de regeringswijk van de Canadese hoofdstad Ottawa. Ze protesteren tegen het coronabeleid en de verplichte vaccinatie voor sommige truckers. Premier Trudeau en zijn gezin zijn uit voorzorg in veiligheid gebracht. De autoriteiten vrezen voor een herhaling van de Capitoolrellen in Washington DC in de Verenigde Staten vorig jaar.

Het is bar koud in Ottawa met temperaturen van 12 graden onder het vriespunt, maar dat houdt de actievoerders niet tegen om op straat te komen. Het konvooi van truckers is al sinds zondag onderweg van Vancouver aan de westkust, een rit van een slordige 4.000 kilometer. Ze noemen zichzelf het Freedom Convoy. Ze verzetten zich tegen de verplichte vaccinatie die de Canadese regering hen oplegt.

Bekijk hieronder de beelden ter plekke:

Videospeler inladen...

Ze zijn, naar eigen zeggen, ook met veel. Hoeveel? Niemand die het precies weet. Enthousiastelingen spreken over een kolonne van 200 kilometer lang, anderen hebben het zelfs over een konvooi van 50.000 vrachtwagens, wat meteen ook een verpulvering van het huidige wereldrecord zou zijn (480 vrachtwagens, 7,5 kilometer lang, red.). 

Die claims zijn wellicht een grove overschatting. Canadese media spreken over een kleine 3.000 vrachtwagens aangevuld met enkele honderden personenwagens. De politie van Ottawa verwacht alles samen zowat 10.000 actievoerders tegen het einde van de dag.

Vrachtwagens in de straten van Ottawa
AFP or licensors

Trudeau kop van Jut

De demonstranten hebben het gemunt op de Canadese regering, in het bijzonder premier Justin Trudeau. Die besliste onlangs dat vrachtwagenchauffeurs zich moeten laten vaccineren als ze de grens tussen de VS en Canada willen oversteken.

Volgens Trudeau is 90 procent van hen al gevaccineerd en zijn de boze demonstranten een "marginale minderheid die onaanvaardbare meningen verspreidt en niet representatief is voor Canada". Die boodschap werd hem niet in dank afgenomen.

Verschillende Canadese media melden intussen dat premier Justin Trudeau en zijn gezin uit veiligheidsoverwegingen op een schuiladres zijn ondergebracht. Trudeau zit overigens in quarantaine nadat een van zijn kinderen positief heeft getest op het coronavirus.

AFP or licensors

Herhaling Capitoolrellen?

De lokale politie liet op voorhand aan de Canadese krant The Globe and Mail weten zich op te maken voor mogelijk geweld in de omgeving rond het parlementsgebouw.

De politie van Ontario startte ook al een onderzoek naar een van haar agentes die in een flimpje openlijk haar steun voor de manifestanten uitsprak. 

De sfeer doet volgens autoriteiten en lokale journalisten denken aan die in Washington DC in de Verenigde Staten toen het Congres de uitslag van het kiescollege goedkeurde. Toen bestormde een tweeduizendtal heethoofden het Capitool. Er vielen vijf doden en tientallen gewonden. "Er zijn mensen die hopen op een herhaling daarvan", zegt NRC-correspondent Frank Kuin vanuit Canada. 

Het konvooi lijkt ook andere coronaprotesten te inspireren. Deze week dook op berichtenapp Telegram een groep op met de naam Europese Convoy. De meer dan 14.000 leden converseren voornamelijk in het Frans en speculeren over een soortgelijke kolonne die richting Brussel moet vertrekken. 

Meest gelezen