Dave De Kock blijft vastzitten in Nederland

Dave De Kock, de man die in Nederland in de cel zit voor de ontvoering en de dood van het 4-jarige jongetje Dean Verberckmoes, blijft daar vastzitten. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam beslist. De Kock moest voor de raadkamer verschijnen omdat hij zich verzet tegen zijn overlevering aan België. In afwachting van een beslissing daarover blijft hij dus vastzitten in Nederland.

Twaalf dagen nadat hij werd opgepakt in Nederland moest de 34-jarige Belg Dave De Kock vandaag voor de raadkamer van de rechtbank van Amsterdam verschijnen. 

De Kock wordt ervan verdacht dat hij twee weken geleden het 4-jarige jongetje Dean Verberckmoes uit Verrebroek, een deelgemeente van Beveren, heeft ontvoerd en gedood. Het lichaam van het jongetje werd in Nederland gevonden op het eiland Neeltje Jans in Zeeland, en De Kock werd opgepakt in Meerkerk in de provincie Utrecht. 

Er is beslist dat de man in België zal worden berecht en de onderzoeksrechter van Dendermonde heeft daarom de overlevering van De Kock gevraagd. De man verzet zich daar echter tegen omdat hij eerst duidelijkheid wil over het Nederlandse luik van het onderzoek.

Vorige week donderdag verscheen De Kock al voor de officier van justitie in Amsterdam, die hem in overleveringsdetentie plaatste. Daarmee startte de overleveringsprocedure.

In Nederland moeten alle overleveringsverzoeken van een land uit de Europese Unie door het Amsterdamse parket en de Amsterdamse rechtbank worden behandeld. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank moest vandaag de beslissing van de officier van justitie toetsen, en de raadkamer oordeelt dat De Cock in overleveringsdetentie blijft.

8 februari

Het is nu wachten tot de Internationale Rechtshulpkamer op 8 februari samenkomt; een uitspraak wordt twee weken later verwacht. Als de overlevering wordt toegestaan, moet die binnen tien werkdagen uitgevoerd worden. 

Het Belgische gerecht hoopt op een snelle overlevering, zodat De Kock en zijn vriendin met elkaar geconfronteerd kunnen worden. De twee legden tegenstrijdige verklaringen en hun respectievelijke rol in het overlijden van de jongen is nog niet uitgeklaard. De onderzoeksrechter in Dendermonde heeft de vrouw aangehouden op verdenking van moord en ontvoering. 

Afscheid

Voor Dean Verberckmoes, het jongetje dat bijna twee weken geleden door De Kock werd achtergelaten aan het eiland Neeltje Jans, wordt morgenmiddag een afscheidplechtigheid gehouden in Verrebroek.

Meest gelezen