© Tim Graham - creative.belgaimage.be

Verenigd Koninkrijk verplicht "Dutch Reach": Britten moeten anders uit auto stappen om fietsongevallen te vermijden

Britten moeten vanaf morgen anders uit hun auto stappen. De deur van een wagen openen mag vanaf dan enkel nog met de hand die het verste van het portier verwijderd is. Die "Dutch Reach" moet het aantal ongevallen met fietsers die tegen een autodeur botsen in het Verenigd Koninkrijk verminderen. "Het is goed voor de bewustwording, maar het is geen wonderoplossing", reageert verkeersinstituut Vias. 

Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt: je bent aan het fietsen langs een rij auto's en ineens zwaait iemand haar, zijn of hun autodeur open. Dit soort situaties veroorzaken in het Verenigd Koninkrijk elk jaar honderden ongevallen waarbij Britse fietsers gewond raken.

Om het aantal ongevallen met fietsers er te verminderen, wordt vanaf morgen de "Dutch Reach" verplicht. Britten die uit een auto stappen, mogen de deur dan enkel nog openen met de hand die het verste van de deur verwijderd is. "Daardoor word je fysiek verplicht om door de spiegel en over je schouder te kijken", verduidelijkt Jeroen Smeesters, woordvoerder van Federdrive, de federatie van beroepsautorijscholen.

Beluister hier het volledige gesprek met Jeroen Smeesters uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Ook bij ons veelvoorkomend

Ook bij ons komen ongevallen met fietsers die tegen een autoportier aanrijden regelmatig voor. Jaarlijks gaat het gemiddeld om 333 ongevallen en het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog een stuk hoger.

In 2017 publiceerde verkeersinstituut Vias zelfs een studie waarbij  "een ongeval door het openen van een portier" als het op één na meest voorkomende fietsongeval in Brussel uit de bus kwam.

Als preventiemaatregel raadde het verkeersinstituut toen al aan om "bestuurders te sensibiliseren over de problematiek van openslaande deuren en de "Dutch Reach" op te nemen in de rijopleiding". 

"Het maakt mensen meer bewust van het feit dat ze moeten opletten als ze uit hun auto stappen", vertelt Stef Willems, woordvoerder van Vias. "Heel wat mensen pakken hun sleutels en hun gsm terwijl ze het portier openzwaaien, zonder te kijken. Zo'n "Dutch Reach" kan een extra hulpmiddel zijn om mensen bewust te maken dat ze alert moeten zijn, en steeds in hun spiegels en over hun schouder moeten kijken bij het uitstappen." 

Heel wat mensen pakken hun sleutels en hun gsm en zwaaien terwijl het portier open zonder te kijken

Stef Willems - verkeersinstituut Vias

Term uit Nederland

De "Dutch Reach" verwijst - zoals de naam al doet vermoeden - naar onze noorderburen. Door de uitgebreide fietscultuur is het concept daar helemaal ingeburgerd. Nederlandse rijscholen leren het al tientallen jaren zo aan.

"Ook in goede rijscholen bij ons wordt het zo aangeleerd", weet Smeesters. "Maar je moet ook weten dat bijna de helft van de mensen bij ons geen rijschool volgt. Het hangt dus van de begeleider af of het een gewoonte wordt of niet. Het is in ieder geval niet veel moeite en je kan het verkeer er veel beter door zien aankomen."

Toch is het ook geen wonderoplossing, reageert Willems. "Het lost natuurlijk niet alle problemen op. Je moet altijd zoveel mogelijk proberen vermijden dat fietsers in zo'n situatie terechtkomen. Maar dat kan natuurlijk niet altijd door de ruimtelijke ordening. Vooral in steden kan het een probleem zijn."

Het Verenigd Koninkrijk gaat alvast die extra veiligheidsbuffer inbouwen. Britten die de "Dutch Reach" niet gebruiken, riskeren een boete van 1.000 pond. Het blijft de vraag hoe dat precies te controleren valt, maar ze geven er alvast een krachtig signaal mee.

Meest gelezen