Grote plannen voor stationsite in As: “Real life game, slaapwagons en belevingsplein"

In As krijgt de voormalige stationsite een nieuwe invulling. Vanaf de zomer kan jong en oud er de hoofdrol spelen in een “real life game” met opdrachten en echte acteurs. Omdat ook de rijke mijngeschiedenis van As in het spel wordt betrokken, was burgemeester Tom Seurs (Voluit-As) meteen enthousiast: “Met haar grote erfgoedwaarde is de stationsomgeving onze grote toeristische troef.”

De gemeenteraad van As heeft donderdag een overkomst met een externe partner goedgekeurd om een “real life game” te organiseren in de loods aan het stationnetje. “De initiatiefnemers hebben hun strepen al verdiend door het uitwerken van een gelijkaardig spel in het oude ziekenhuis van Maaseik”, zegt burgemeester Seurs. “De ondernemers kregen zopas een subsidiebudget van het provinciebestuur toegewezen. Het feit dat ze de mijngeschiedenis van As bij het spel willen betrekken, juichen wij uiteraard toe.”

Levensecht

De gemeente was al langer op zoek naar een invulling voor de loods, waarin nog oude treinstellen en locomotieven staan. “Omdat alle elementen van de site bij dit project ten volle worden benut, hebben we niet getwijfeld. Tijdens de "real life game’ zal je als levensecht personage allerlei opdrachten moeten uitvoeren in ongeveer twee uur tijd. Anders dan bij een escape room kan je dit spel opnieuw spelen, want de uitkomst is altijd anders.”

(Lees verder onder de foto)

Verder gaat de gemeente op zoek naar een architect voor het ontwerp van de herinrichting van het toeristisch onthaal en de aanleg van de omgeving tussen het onthaal en het stationnetje. “We willen het onthaal volledig verbouwen en een centrale plaats geven op de stationssite. Ter uitbreiding zullen we bijvoorbeeld computerschermen plaatsen met info over wandelingen en fietstochten in de omgeving. Het plein tussen het stationnetje en het onthaal moet een ontmoetingsplaats worden, en het terras van brasserie ’t Stasjon zal ook naar dat stationsplein georiënteerd worden.”

Slaaptreinen

Dat de plannen om de site te transformeren tot een volwaardigde toeristische trekpleister ambitieus zijn, getuigt het idee om ook slaaptreinen te creëren. “We willen graag overnachtingen aanbieden aan groepen en gezinnen dier hier een weekendje willen doorbrengen. Het is de bedoeling dat de slaaptreinen effectief op de sporen komen te staan. Eerst moeten we nog op zoek naar een investeerder, dus de slaaptreinen komen pas in een volgende fase aan bod.”

Meest gelezen