12-jarige jongen die agent met mes stak, wordt voorlopig al 3 maanden in instelling geplaatst

De jongen van 12 die gisteren een wijkagent met een mes heeft gestoken, wordt voorlopig al voor drie maanden in een halfopen instelling geplaatst. Dat laat zijn advocaat na overleg met de jeugdrechter weten en wordt bevestigd door het parket van Limburg. "Dat is beter voor de rust - zowel voor de maatschappij als de minderjarige zelf."

Het incident gebeurde gisteren, net na schooltijd aan het Agnetencollege van Peer, een grote school met zowat 1.000 leerlingen. Een discussie tussen een wijkagent en een moeder en haar twee zonen trok de aandacht van een omstander. Die filmde hoe de jongste zoon de agent twee keer in de rug stak en wegrende. 

Bekijk hier beelden van het steekincident - OPGELET: harde beelden!

Videospeler inladen...

De aanleiding van het incident was naar verluidt een discussie over een verkeerssituatie aan de schoolpoort, tussen de wijkagent en de 17-jarige broer van de 12-jarige verdachte. 

Volgens Eylem Turan, de advocate van de jonge verdachte, hield de agent de 17-jarige in een wurggreep toen zijn jongere broer een mes trok. De jongen van 17 is overigens geen onbekende van het gerecht: hij stond al onder toezicht, na betrokkenheid bij een overval toen hij 14 jaar was.

Geplaatst

De moeder en haar twee zonen werden meteen gearresteerd en vandaag moest de jongste voor de jeugdrechter verschijnen.  Er is beslist om de jongen voorlopig in een halfopen instelling te plaatsen, "waarschijnlijk voor 3 maanden", zegt zijn advocaat. "Dat is beter voor de rust - zowel voor de maatschappij als de minderjarige zelf."

Concreet betekent dit dat de jongen eerst vast zal zitten en na een bepaalde periode overdag naar school zal mogen, om 's avonds terug te keren naar de instelling. Zijn broer, die al onder toezicht van de jeugdrechter stond, zal een meer intensieve begeleiding krijgen, laat het parket weten. 

Volgens zijn advocaat is de jongen "enorm aangeslagen" en hebben hij en zijn moeder hun spijt betuigd, en gevraagd hoe het met de politieagent gaat.  De agent werd met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen en zou daar nog een tweetal weken moeten blijven. 

Bekijk hier de verklaring van advocaat Eylem Turan:

Videospeler inladen...

De leerlingen van het eerste middelbaar, die bij de jonge verdachte in de klas zitten, kregen vandaag op school begeleiding van een deskundige. "Het was een enorme schok, zowel voor ons als de leerlingen", zegt directeur van het Agenetencollege in Peer Pieter Kenis. 

"Het heeft even geduurd voor het duidelijk was wat er allemaal gebeurd was. Maar nog niet alles is duidelijk. Wij stellen ons ook de vraag hoe de jongen een mes kon meepakken, dat is onderwerp van politieonderzoek", aldus de directeur.

Bekijk hieronder het live verslag van Caroline Van den Berghe:

Videospeler inladen...

Mes gekregen

Volgens onze informatie kreeg de jongen van 12 het zakmes gisteren van een meisje van 13 dat op dezelfde school zit. Zij wist niet wat hij ermee zou doen. 

Volgens de advocate van de jongen “is het een opeenstapeling van omstandigheden geweest": "Hij begrijpt ook niet hoe hij in de situatie terecht is gekomen. Hij zegt dat hij in paniek is geslagen en dan een voorwerp dat hij die dag zelf had verkregen, heeft gebruikt."

Meest gelezen