foto: Richtpunt Campus Oudenaarde

Kappers uit Nederland, Italië en Spanje verzamelen in Oudenaarde om duurzaamheidslabel te ontwikkelen

Bij de kappersschool Richtpunt in Oudenaarde vergaderen kappers en kappersscholen uit 4 Europese landen over hoe ze duurzamer kunnen werken. Tegen 2030 willen ze een label hebben waarmee kappers tonen dat ze volgens vaste duurzame principes werken. De Oudenaardse kappersschool is bekend voor haar inzet op het vlak van milieu. 

Kappers en kappersscholen uit Nederland, Spanje en Italië komen op tweedaagse (gisteren en vandaag) naar de kappersschool Richtpunt in Oudenaarde. Ze denken daar na over de invoering van een duurzaamheidslabel. Dat label toont aan dat kappers op een duurzame manier werken. Wat dat duurzaam dan precies is en op welke manier een kapper milieuvriendelijker kan werken, wordt net op de tweedaagse besproken. Het is de bedoeling dat deze 4 landen tegen 2030 het label lanceren en daarna uitbreiden over heel Europa. Zo zou je op termijn dan kunnen zien dat je Spaanse 'vakantiekapper' volgens dezelfde principes werkt als je kapper in je dorp.

Je kan je waterverbruik met de helft verminderen met andere douchekoppen"
Geert Billooye, directeur kappersschool Richtpunt

Potgrond van geknipte haren

Geert Billooye, de directeur van Kappersschool Richtpunt bekijkt met  de kappers tijdens hun tweedaagse hoe ze hun collega's "er bewust van kunnen maken dat ze duurzamer kunnen werken, en hoe ze dat kunnen doen".  Als eerste voorbeeld geeft hij de school die werkt met zuinige douchekoppen. "Je kan daarmee je waterverbruik tot 50 procent terugschroeven. De druk in het water wordt verhoogd, waardoor je minder water nodig hebt om het haar te wassen." De directeur wil de kappers ook leren hoe ze hun klanten kunnen overtuigen van bijvoorbeeld milieuvriendelijkere producten. "Dat heeft gevolgen voor de klant, want met minder chemicaliën is de inwerktijd van de producten langer." Hij wijst ook op recyclage van aluminiumfolie, "daar bestaan firma's die gebruikte folie ophalen en recycleren. Er zijn zelfs bedrijven die het geknipte haar verwerken tot potgrond."

foto: Richtpunt Campus Oudenaarde

Belangrijk voor de leerlingen

Febelhair, de federatie van de kappers, koos Richtpunt Oudenaarde uit om de buitenlandse kappers naartoe te brengen. De leerlingen kunnen daar wat van opsteken. "We willen met de werking rond dat label de leerlingen, dus de toekomstige kappers, voorbereiden op hoe het beroep milieubewuster zal worden in de toekomst." De leerlingen op de school kunnen al dingen uitproberen en hun ervaring meedelen. "De volgende samenkomst is in Malaga in mei, dan kunnen misschien enkele leerlingen mee."

Meest gelezen