Kunstwerk "Oeratoom" onthuld in Leuven

In het centrum van Leuven is vandaag het kunstwerk "Oeratoom" onthuld. Het is een eerbetoon aan de Leuvense sterrenkundige Georges Lemaître. Hij is de bedenker van de Big Bang, een theorie over het ontstaan van ons heelal. 

Het Knalfestival in Leuven rond het ontstaan van het heelal loopt op z'n einde. In het verlengde van dat festival is vandaag het kunstwerk "Oeratoom" onthuld. Het is bedacht door een Franse kunstenares, zij werkte het idee uit met een groep Leuvenaars. Het bijzondere is dat het kunstwerk verspreid ligt over de hele stad.

Op het Pieter De Somerplein, in het centrum van Leuven zie je een kunstwerk dat het oeratoom voorstelt. "Rondom ligt een cirkel, een interactieve schijf die elk sterrenstelsel dat zich boven Leuven bevindt in real time weergeeft", vertelt Louise Goegebeur van het Knalfestival. "Op die manier wordt de afstand van Leuven ten opzichte van de kosmos tastbaar gemaakt."

Ook op andere plaatsen in de stad zie je kunstwerken in de vorm van 80 kleinere medaillons. "Die stellen de 80 sterrenstelsels voor die wij kunnen observeren en die zich elk op een andere afstand van de aarde bevinden", legt Goegebeur uit. "Als je van het ene medaillon naar het andere wandelt, leg je de afstand af die overeenkomt met een bepaald aantal lichtjaren. Eén meter wandelen komt overeen met 10 miljoen lichtjaren. Als je naar de rand van de stad wandelt, kom je bij het begin van het universum uit. In het centrum kom je aan bij het oeratoom, ons universum zoals het het vandaag is."

Meest gelezen