Licht verhoogde PFOS-waarden in bloed van buurtbewoners van schokdemperfabriek Tenneco

In het bloed van buurtbewoners van schokdemperfabriek Tenneco in Sint-Truiden zijn licht verhoogde PFOS-waarden gemeten. Dat blijkt uit een steekproef bij 9 mensen. De gemiddelde waarden schommelen rond de 9,44 microgram per liter, dat is hoger dan de norm van 6,9 microgram per liter. Geneeskunde voor het Volk en de partij PVDA dringen er daarom bij de stad op aan om een grotere screening te organiseren. 

De 9 buurtbewoners van Tenneco lieten de PFOS-waarden in hun bloed controleren, nadat eind vorig jaar bekend raakte dat de schokdemperfabrikant jarenlang meer PFOS mocht lozen dan vastgelegd is in de Europese norm. Die resultaten zijn nu binnen en schommelen rond 9,44 microgram per liter. "Onze PFOS-waarden zijn hoger dan de norm van 6,9 microgram per liter bloed, maar het is niet verontrustend, vertelt buurtbewoonster Lizzy Vandenrijt en voorzitter PVDA Sint-Truiden. "Dus ik ben zelf wel een beetje gerustgesteld. Het is pas vanaf het moment dat je boven 20 microgram zit, dan wordt het verontrustend, heeft professor De Boer ons verteld."

Meten is weten

Toch dringen PVDA en Geneeskunde voor het Volk bij de stad Sint-Truiden aan op een brede screening van de buurtbewoners. "De wetenschappelijke norm ligt op 6,9 microgram per liter", legt Stany Nimmegeers van Geneeskunde voor het Volk uit. "Vanaf dan is er een verhoogd risico op verminderde immuniteit en vanaf dan moet er een belletje gaan rinkelen. En ook al is er geen direct risico. Maar meten is weten." 

PVDA gaat de kwestie maandag aankaarten op de gemeenteraad in Sint-Truiden.

Meest gelezen