AFP or licensors

5 maaltijdkoeriers in Gent betrapt op identiteitsfraude: "Soms is er zelfs sprake van mensenhandel"

Bij een gezamelijke actie van de Gentse politie, de sociale - en arbeidsinspectie zijn 5 maaltijdkoeriers betrapt op identiteitsfraude. "We tillen zwaar aan de feiten, de mensen die de koeriers uitbuiten zullen voor de rechter komen", zegt arbeidsauditeur Danny Meersschaut. "Dit is sociale fraude, uitbuiting en soms zelfs mensenhandel."

In Gent zijn 5 koeriers van maaltijddiensten Deliveroo en Uber Eats betrapt op identiteitsfraude. Dat betekent dat ze een andere identiteit gebruikten om toch te kunnen werken omdat ze zelf niet de juiste papieren hebben. Dat gebeurt doelbewust. De eigenaars van de Belgische identiteit strijken zo het loon op en kunnen zelf kiezen hoeveel ze de mensen uitbetalen. "In sommige gevallen krijgen ze het hele loon, maar soms krijgen ze amper de helft", zegt arbeidsauditeur Danny Meersschaut. 

Wie meewerkt aan de fraude riskeert een zware boete of zelfs een celstraf

arbeidsauditeur Danny Meersschaut

De 5 koeriers liepen tegen de lamp bij een grootschalige gezamelijke actie van de politie, de arbeidsinspectie en de sociale zekerheid.  In totaal werden daarbij 80 koeriers gecontroleerd. "Er zijn pv's opgesteld voor de overtreders die betrapt zijn, maar zeker ook de mensen die hun identiteit uitlenen zullen zich moeten verantwoorden. Ze werken mee aan een systeem dat draait rond sociale fraude, uitbuiting en in het slechtste geval zelfs mensenhandel", zegt Meersschaut. 

De mensen die hun identiteit uitleenden zullen voor de correctionele rechtbank  verschijnen. "We nemen dit erg ernstig." Er kunnen boetes en celstraffen uitgedeeld worden. De koeriers zonder papieren zullen een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten of aangehouden worden. 

"Misbruik van de platformeconomie"

De maaltijdkoeriers van diensten als Deliveroo en Uber Eats melden zich digitaal aan via een onlineaccount. "Ze geven hun naam, gegevens en telefoonnummer om opdrachten te krijgen. De identiteitsfraude is zo snel gebeurd. Door een ander nummer in te geven, komen de bestellingen en leveringsopdrachten niet bij de houder van de account binnen maar wel bij de persoon die het werk moet uitvoeren. In sommige gevallen is er ook sprake van een smartphone die wordt doorgegeven." Het loon wordt dan wel gestort op de rekening van de houder. "Die heeft dan vrij spel." 

Ze laten andere mensen werken om rechten op te bouwen om zo uitkeringen op te kunnen strijken

arbeidsauditeur Danny Meersschaut

"Er is nog een voordeel voor de persoon die zijn identiteit uitleent. Hij laat iemand in zijn naam werken en bouwt zo ook sociale rechten op. Die zijn nodig om bepaalde uitkeringen te krijgen. Door de identiteitsfraude strijken ze hogere bedragen op dan waar ze eigenlijk recht op hebben. 

Wat doen de maaltijddiensten zelf?

"Deliveroo en Uber Eats wassen hun handen een beetje in onschuld omdat ze niet kunnen weten wat er precies gebeurt", zegt Meersschaut. "Ze worden in dit onderzoek ook niet verdacht." 

Meest gelezen