Archieffoto van kort na de operatie van de patiënt David Bennett en zijn zoon.
Reuters

Man die in primeur varkenshart kreeg ingeplant, maakt het beter dan verwacht: "Geen tekenen afstoting"

Een man die onlangs een varkenshart kreeg ingeplant in de Verenigde Staten, "maakt het beter dan we verwacht hadden", zeggen artsen. Toch bekijken ze het voorlopig nog dag per dag, want de patiënt heeft nog een lange weg voor de boeg, zo moet hij eerst opnieuw leren stappen. 

De operatie, een wereldprimeur, vond een drietal weken geleden plaats in het University of Maryland Medical Center in Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland. Het genetische gewijzigde varkenshart werd toen ingebracht bij een 57-jarige man die aan een terminale hartziekte leed. 

Het gaat goed met het hart, en er zijn geen tekenen van afstoting

Behandelende arts Muhammad Mohiuddin

De patiënt, David Bennett, kwam niet in aanmerking voor een donorhart en zag het varkenshart als zijn laatste redmiddel. De operatie duurde 8 uur en betekende een mijlpaal in de orgaantransplantatie. 

Bennett lag enkele dagen aan een hart-longmachine maar maakt het dus goed. Meer zelfs, hij doet het beter dan verwacht, zegt Muhammad Mohiuddin van het universitair ziekenhuis in Baltimore. "Het gaat goed met het hart, er zijn geen tekenen van afstoting." 

Chirurg Bartley Griffith noemt de patiënt "opmerkelijk helder": "Wanneer ik aan het venster van zijn kamer kom, wenkt hij me en vraagt hij wanneer hij naar huis kan." 

Als ik aan het venster kom, wenkt hij me en vraagt me wanneer hij naar huis kan

Chirurg Bartley Griffith

Dat zal nog niet voor meteen zijn. Eerst krijgt de man fysiotherapie, om opnieuw te kunnen stappen: "We moeten zijn benen sterk genoeg maken, zodat ze hem weer kunnen dragen. Nu gaat dat nog niet."  

Wanneer de patiënt eventueel naar huis mag, is nog onduidelijk. De artsen bekijken het dag per dag en zijn al blij als ze geen afstotingsverschijnselen of andere problemen zien. 

Ook aan het overplanten van varkensnieren op mensen wordt nu gedacht. Onlangs zijn in Alabama de nieren van een genetisch gewijzigd varken ingeplant in het lichaam van een hersendode man. Die operatie gold als een oefening op andere patiënten in een latere fase. 

Orgaantransplantatie van dier op mens wordt al decennia onderzocht, want er is een groot tekort aan menselijke organen voor transplantatie. Varkens zijn daarbij bijzonder geschikt als donor omdat hun stofwisseling erg op die van de mens gelijkt. Maar intussen blijven er nog veel wetenschappelijke vragen te beantwoorden, net als ethische vragen. Zo zal bij xenotransplantatie het belang van een orgaantransplantatie voor een mens moeten worden afgewogen tegen de belangen van de dieren. 

BEKIJK de Journaalreportage van 11 januari: "Mijn vader lag op zijn sterfbed en de prognoses waren heel slecht", vertelt zijn zoon.

Videospeler inladen...

Meest gelezen