Foto: het MAS

MAS in Antwerpen koopt stukken van bekend homocafé Strange op veiling

Het MAS in Antwerpen heeft op een veiling enkele stukken uit het bekende café Strange kunnen kopen voor de LGBTQ+ erfgoedcollectie. Het oudste homocafé in Antwerpen is het afgelopen jaar failliet gegaan en moest daarom noodgedwongen de deuren sluiten. Het MAS wil nu de herinnering aan het iconische café in leven houden.

Het oudste homocafé in Antwerpen, café Strange, is het afgelopen jaar failliet gegaan. Het MAS heeft op de veiling enkele stukken uit het café kunnen kopen. Het museum bewaart een collectie LGBTQ+ erfgoed, vandaar de aankoop vertelt Vincent Boele, curator bij het MAS. “Het café gaat volledig verdwijnen. Het is een iconische plek waarvan we stukken willen bewaren voor de toekomst.”

Café Strange is een iconische plek: het interieur is onveranderd gebleven sinds de jaren 80

Vincent Boele, curator bij het MAS

“Er is onlangs een nieuw deel uitgekomen van de stadskronieken van Antwerpen en daar wordt ook de geschiedenis opgetekend van café Strange”, gaat Boele verder. Stadskronieken zijn verhalen van Antwerpenaren op basis van interessante en gedenkwaardige gebeurtenissen. Het is een combinatie van erfgoed en historische informatie. 

“Ook het interieur is sinds de jaren 80 nauwelijks veranderd, dat maakt dat iedereen het echt als een iconische plek beschouwt en dat we echt wel stukken moesten kopen”, aldus Boele.

Van fallusvaasjes tot foto's van halfnaakte mannen

Het MAS heeft verschillende stukken kunnen kopen, vertelt Boele. “Het bekendste wat we hebben gekocht zijn de 4 lichtbakken met een aantal foto’s van halfnaakte jongemannen in. Ook hebben we verschillende prullaria die op en rond de bar stonden. Zoals een bel die aan het plafond hing met een stoffen banaan, maar ook een paar fallusvaasjes die achter de bar stonden als decoratie.”

De stukken moeten nu eerst een paar weken in quarantaine om te controleren of er geen schimmelvorming of ongedierte in zit. Daarna zullen ze gerestaureerd worden voor een tentoonstelling later in het MAS.

Meest gelezen