De minitrampolines op het Maaseikplein.

Modderpoel op Maaseikplein in Gent wordt aangepakt

Het Maaseikplein in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal in Gent wordt binnenkort aangepakt omdat het parkje regelmatig onder de modder ligt. Rond de minitrampolines komt een gietrubberen ondergrond, het grasperkje zelf blijft.

Het Maaseikplein werd in 2020 aangelegd tussen het Geeraard de Duivelsteen en de Sint-Baafskathedraal, midden in het Gentse stadscentrum. 1400 vierkante meter asfalt week voor een graszone met trampolines, een bankje en een fruitgaard. Het parkje werd al snel een populaire hangplaats voor jong en oud. En dat succes bleef niet zonder gevolgen: een jaar na de opening was het gras helemaal plat gelopen. 

Slachtoffer van eigen succes

"Het is een leuk parkje, maar het is slachtoffer geworden van zijn eigen succes", vertelt Laurence van Peaberry Coffeebar. Zij kijkt vanuit haar zaak dagelijks uit op het pleintje. "In september is het nog heraangelegd, maar enkele weken later was het al terug een modderpoel. het is niet alleen door de springende kinderen op de trampolines. Het park is populair bij mensen van alle leeftijden: van jonge gezinnen over studenten tot collega’s die samen picknicken. Hopelijk houdt het stadsbestuur daar rekening mee en ligt het er binnenkort netjes bij."

(Lees verder onder de foto)

De regen veroorzaakte niet alleen modder, maar zorgde er ook voor dat één van de trampolines volledig onder water liep. Het leidde tot natte schoenen en broeken bij de spelende kinderen. Bovendien zorgde de modder ook voor een enkele valpartijen. 

Rubberen ondergrond

De groendienst onderzocht verschillende alternatieven, maar besloot om de grasmat toch te behouden. Zo zijn zand, kiezels en schor niet geschikt omdat ze te makkelijk in en onder de trampolines belanden. Ook kunstgras zou geen optie zijn. Het pleintje wordt wel opnieuw aangepakt: zo komt er een gietrubberen ondergrond rond de trampolines en wordt de onder water gelopen trampoline tijdelijk afgedekt, in afwachting van een grindkoffer met drainage die het water naar de riolering kan brengen.

Meest gelezen