Radio 2

5e editie van Mariale Feesten in Peer: "Heel het jaar door vieren met kleine initiatieven"

Om de 25 jaar worden er Mariale Feesten georganiseerd in Peer, en dit jaar zal de 5e editie doorgaan. Omwille van corona kiest de organisatie voor een feestjaar met verschillende kleine initiatieven, de eerste activiteiten zijn gepland in februari . "We hebben voor deze editie zelfs een speciaal bier laten brouwen", klinkt het enthousiast. 

Sinds 1897 staat in Peer Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën om de 25 jaar in de kijker. "We kiezen elke 25 jaar voor een andere insteek. Na 25 jaar werk je ook met een hele andere generatie, dus niet meer dan normaal dat de ideeën veranderen", vertelt voorzitter Els Agten. 

"Zonder corona zouden we grote evenementen organiseren zoals in 1997, met een lichtstoet en een grote manifestatie. Maar voor deze editie gaan we een jaar lang feesten met kleine initiatieven", gaat Agten verder. "We organiseren een fakkeltocht langs de Peerse kapellen, een pelgrimstocht en een fietstocht, die je elk in je eigen bubbel kan afleggen. Ook zetten handelaars het feestjaar in de kijker door bijvoorbeeld een ijscoupe te ontwerpen voor de feesten of een publiekslezing voor beperkt publiek te houden." 

Mariaal bier

Een onverwachte aandachtstrekker is het bier dat speciaal werd gebrouwen voor de Mariale Feesten. "Vorig jaar tijdens de organisatie was pastoor Kris Van Strydonck heel enthousiast over een eigen bier, hij vond het een typische Vlaamse traditie die we moesten integreren", vertelt Agten. "Ondertussen is hij overleden, maar we hebben zijn idee opgepikt en 2.000 liter bier laten brouwen. Dat zal je in verschillende cafés en bij handelaars kunnen kopen. We hopen dat iedereen even aan Kris denkt bij het drinken van het biertje."

Meest gelezen